Stiže Uskrs – imamo nekoliko saveta za farbanje jaja
Farbanje jaja za Uskrs jednako je zabavno i deci i odraslima. Dok ih neki farbaju kupovnim bojama, drugi više vole prirodne načine bojenja raznim biljkama i povrćem ili ukrašavaju jaja na razne nove načine što je aktuelno poslednjih godina.
Svako voli da u nedelju „baš njegovo jaje bude najjače“, razbije sva „protivnička“ i iz okršaja izađe kao pobednik. I onaj kome je jaje razbijeno, neće se ljutiti jer Uskrs je – najveći hrišćanski praznik.
Nekoliko korisnih saveta za uspešno farbanje jaja:
Sigurno vam se dešavalo da niste zadovoljni kako ste ofarbali jaja, nije vam se dopalo kako su primila boju ili su vam jaja ispucala prilikom kuvanja, sličice se nisu dobro zalepile itd.
Sve to može da se izbegne uz nekoliko trikova.
Kako da jaja ne popucaju prilikom kuvanja ?
Najbolje je da jaja izvadite ranije i da ih držite na sobnoj temperaturi pre kuvanja (nikako ne kuvajte jaja direktno iz frižidera). Jaja stavite u hladnu vodu, dodajte kašičicu soli i dve kašike sirćeta. Jaja kuvajte desetak minuta na tišoj vatri.
Kako da izbelite smeđa jaja ?
U prodavnicama možemo naći bela jaja i ona će bolje primiti boju, međutim, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja, pa nisu najpraktičnija za farbanje. U slučaju da koristite obična jaja možete ih malo izbeliti.
Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.
Jaja operite pod tek mlakom vodom (ne hladnom, ne vrućom). Složite ih u veliku šerpu, da ne stoje jedna na drugom. Prelijte ih sa mlakom vodom, ali merite koliko vode sipate. Sipajte istu količinu vode i sirćeta. Na primer, ja sam kuvala 20 jaja i prelila ih sa 1l vode i 1l sirćeta. Uključite ringlu na srednju jačinu i ostavite da voda provri.
Kada je voda provrla, smanjite jačinu ringle na toliko da voda vri, ali tek malo, da se vide mehurići na površini, ali slabi. Voda će peniti i to neku penu braon boje. Penu skidajte kašikom. Kuvajte jaja oko 10-15 minuta.
Kada su jaja kuvana, nalijte hladnu vodu. Ostavite jaja da se malo prohlade, toliko da vas ne peku u ruci. Zatim, uzmite sundjer, pa nežno trljajte jaje pod slabim mlazom vode. Operite jaje i to je to što se beljenja tiče.