Connect with us

Politika

Stejt department: „Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske“

Photo: Unsplash

Američki Stejt department saopštio je da je stav Vašingtona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) jasan i da ne može da komentariše navodne diplomatske prepiske o blokadi ulaska Kosova u Savet Evrope.

Povodom objave srpske redakcije Euronews.rs, da su SAD pozvale pojedine članice Saveta Evrope da blokiraju ulazak Kosova u tu organizaciju, dok Priština ne promeni stav o ZSO, iz Stejt departmenta je za Glas Amerike rečeno da je „sada trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

„Kako su to savetnik (u Stejt departmentu) Derek Šole i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar ukazali u tekstu, sada je trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, piše u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Pozivajući se na saznanja od diplomatskih izvora u Evropi, Euronews je objavio da su ministarstva spoljnih poslova pojedinih evropskih zemalja dobila notu od ambasada SAD u kojoj se navodi da Vašington smatra da pitanje ulaska Kosova u Savet Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara te organizacije, dok Kosovo ne usvoji „konstruktivniji stav“ o ZSO.

U tekstu, Šole i Eskobar su ukazali da ispunjavanje obaveze Prištine za osnivanje ZSO ne podriva Ustav Kosova i ne ugrožava kosovski suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije. Naveli su i da se „izričito protive stvaranju bilo kakvog entiteta, koji bi ličio na Republiku Srpsku“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Prvi test sporazuma iz Ohrida učešće Srpske liste na izborima 23. aprila

Photo: Unsplash

Prvi test sporazuma iz Ohrida, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, rečeno je na panelu „Ništa između-EU predlog za normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Sa njegovim stavom saglasna je i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje – ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rečeno je na panelu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu