Connect with us

Politika

Stanovnici Kosova u EU bez viza od Nove godine

Photo: Unsplash

Stanovnici Kosova konačno znaju datum – od Nove godine konačno mogu da planiraju putovanja u Evropsku Uniju bez viza u i da u njoj ostanu do 90 dana.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i poslednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za dan kasnije.

Takođe, Evropska unija je na taj način zatvorila svojevrsnu “rupu” na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini sa kontinenta, koji su za ulazak u EU prethodno morali da odlaze po vize u ambasade država članica.

Evropska Komisija je još 2018. godine objavila procenu da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nosioce pasoša koje izdaje administracija u Prištini.

Međutim, pojedine države članice, a pre svih Holandija, imale su rezerve po tom pitanju, pa su blokirale Sporazum.

Viznu liberalizaciju sa Kosovom zvanično su odobrili ambasadori EU u decembru prošle godine.

Iako je prvobitno planirano da istrog dana bude pušten u rad i “Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja” (ETIAS), koji podrazumeva registraciju pre putovanja, najnovije odlaganje početka rada tog sistema neće odložiti viznu liberalizaciju sa Kosovom.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu