Povežite se sa nama

Magazin

Šta je metaverzum koji nam pravi Fejsbuk koji se više neće tako zvati, a i ostali?

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Fejsbuk je najavio da će promeniti svoje ime, a i stvoriti 10.000 visokokvalifikovanih radnih mesta u EU u idućih 5 godina, kako bi pomogao u izgradnji takozvanog metaverzuma. Šta je to metaverzum?

Opet ste proveli dug dan. Pre podne ste učestvovali na više konferencija. Bar ste u pauzi stigli popričati s kolegama o koncertu na koji ćete ići večeras. Sreli ste se s prijateljima nakon posla, koji su takođe uzbuđeni, jer će videti omiljenu grupu. Raspoloženje na koncertu pomutilo je to što ste tamo videli svog bivšeg ili bivšu u novom društvu, ali ste ipak za uspomenu kupili majicu omiljenog benda.

I šta je tu drugačije nego što je danas? Samo jedna sitnica: svugde ste bili i sve to doživeli, a da zapravo uopšte niste izašli iz svoje kuće. Dobro došli u metaverzum, univerzum, koji se stvara u virtualnom svetu.

Baš kao i „pravi“ svet, njega ne stvara samo jedna osoba, a nije ga lako ni definisati. Ukratko se može opisati kao digitalna realnost povezana u svetskoj mreži, ali i s elementima društvenih mreža, „proširene“ stvarnosti i video igara.

Naravno da investitore tu naročito zanima i novac: tu se plaća kriptovalutama za sve dodatne usluge – i to je već poznato u današnjim igrama i aplikacijama.

Mark Zakerberg: Nećete gledati, bićete tamo

„U ovom trenutnu sam prilično siguran da će metaverzum stvoriti novi ekonomski prostor, koji će postati čak i veći od današnje ekonomije „, kaže Jensen Hang, predsednik uprave firme specijalizovane za grafičke karte NVIDIA.

Novi virtualni svet bitće daleko više od grafike, tako da i ta firma ulaže značajna sredstva u projekt koji će jednog dana biti mnogo veći od samo jedne firme u oblasti informacione tehnologije, makar to bio i Epl. I druge kompanije su u zlatnoj groznici razvoja: Majkrosoft ili Epik gejms… Mnogi razmišljaju o svom mestu u tom budućem univerzumu.

Naravno da je tu i Fejsbuk: „Umesto da samo posmatrate sadržaje, vi ćete biti usred zbivanja“, piše Mark Zakerberg na blogu.

Tome već odavno teži razvoj računara, a najdalje se otišlo u igrama, kao što su Second Life, Fortnite, Minecraft ili Roblox. Tamo učesnici mogu da se druže, da dogovaraju to što će zajednički izvesti, mogu da prisustvuju događajima ali i da plaćaju „pravim” novcem za virtuelne predmete i usluge.

Ipak, su to još svetovi, koji postoje svaki za sebe. Vizionari metaverzuma maštaju o svetu, koji će sadržavati sve te svetove, koji su stvoreni u digitalnom obliku. I vaš izgled biće stvar vašeg izbora, jer svako može uzeti – ili kupiti svoj avatar, koji će ga predstavljati u tom svetu. I digitalni novac će biti prihvaćen svugde i od svih.

Nova stvarnost već i zbog korone

U tome bi ključnu ulogu moglo imati i rešenje na kojem se zasniva i sistem kriptovaluta: neprenosivi token (NFT), dakle digitalni „potpis“, koji može postojati samo jednom. Trgovina takvim „autentičnim“ digitalnim predmetima je već „barata“ sa milionskim iznosima. Prodaju se fotografije ili umetnička dela. Iako je, naravno, moguće napraviti bezbroj kopija, kod takvih NTF datoteka vlasnik ostaje samo jedan.

Evidencija tog vlasništva se vodi preko sistema, koji služi za obračun Ethereumom, kriptovalutom koja se uzdigla odmah nakon Bitkoina.

O virtuelnom univerzumu se mašta već odavno, mnogo je i filmova poput Matriksa, gde je to još bila naučna fantastika. To je još uvek mašta, iako tehnologija velikim koracima napreduje u tom smeru.

Zapravo, ova pandemija korone je dala veliki podsticaj tom razvoju, jer je i virtuelni svet u današnjem obliku na velika vrata ušao u našu svakodnevicu. Radi se od kuće, sve više se kupuje od kuće, mogli smo se i družiti poštujući pravilo da ne izlazimo iz kuće.

To će se još brže nastaviti i poprimati sve veće i složenije dimenzije. I postaće sve vrednije: već se kupuju i „zemljišta“ u tom virtualnom svemiru, čak i čuvena aukcijska kuća Sotebis želi da tamo „izgradi“ repliku svoje kuće u Londonu, kako bi prodavala digitalnu umetnost.

Utoliko i stručnjaci Blumberga procenjuju kako će već 2024. godina taj metaverzum imati tržišnu vrednost od oko 800 milijardi američkih dolara.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Bar jedna banana dnevno – poboljšava rad srca, pomaže kod anemije, probave

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Zdravstvene prednosti banana uveriće Vas da pojedete barem jednu dnevno i tako oterate lekara. Banana je najukusnija i najbogatija hrana, koja se vrlo često koristi u indijskoj kuhinji. Možete ih jesti ​​u raznim oblicima – sirovim, u voćnim napicima ili kao čips… Mnogi nisu svesni da su banane izvor esencijalnih vitamina i minerala poput vitamina A i B, kalijuma i magnezijuma.

To znači da povoljno utiču na nivo krvnog pritiska, regulišu telesnu težinu, poboljšavaju probavu i rad srca. Štaviše, banana trenutno podiže energiju i sadrži samo 90 kalorija po komadu. Dok razmišljate o receptima u kojima možete da koristite banane, evo 5 razloga zašto biste ovaj dar prirode morali da uvrstite u svoju ishranu.

Bolji rad srca

Banana je bogata vlaknima, magnezijumom i kalijumom, koji mogu da poboljšaju zdravlje srca kao nijedna druga hrana. Jedenje banana može pomoći u ublažavanju napetosti, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca. Kalijum u bananama pomaže u regulaciji otkucaja srca, krvnog pritiska i održava mozak budnim.

Brže mršavljenje

Banane imaju relativno malo kalorija, što je dobra vest za one koji žele da smršaju. Banana prosečne veličine ima nešto više od 90 kalorija i bogata je vlaknima, što utiče na usporavanje probave i dugotrajan osećaj sitosti.

Poboljšana probava

Banane su bogate vodom i vlaknima, što je izvrsno za probavu. Topiva vlakna apsorbuju vodu, što pomaže u održavanju meke stolice. Ovom popisu možemo dodati da pomažu u obnavljanju elektrolita, poput kalijuma, koji se često gube prolivom ili povraćanjem. Sadrži i otporni skrob (posebno ako koristite kuvane, manje zrele banane), koji pospešuje zaceljivanje creva.

Pomaže kod anemije

Banane imaju visok udeo gvožđa, pa mogu pomoći u lečenju anemije (znatno smanjen broj crvenih krvnih zrnaca). Visok sadržaj gvožđa u bananama može podstaći proizvodnju hemoglobina u krvi i pomoći u borbi protiv anemije. Osim toga, vitamin B6 u bananama reguliše nivo glukoze u krvi, što može pomoći osobama s anemijom.

Poboljšava san i raspoloženje

Banane su bogate kalijumom, što pomaže opuštanju mišića nakon napornog dana. Vitamin C u bananama podržava zdravu funkciju mozga tako što proizvodi serotonin, hormon koji utiče na vaš ciklus spavanja, kao i na raspoloženje i sposobnost upravljanja stresom i/ili bolom. Osim toga, banane sadrže triptofan, aminokiselinu, koja može da pomogne u održavanju pamćenja i regulisanju raspoloženja.

Sledeći put kada pomislite da ste već pojeli dovoljno povrća i voća, imajte na umu brojne dobrobiti, koje imate od jedenja banana i dodajte ih u svoju svakodnevnu ishranu.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu