Connect with us

Odbojka

Srpske odbojkašice spremne za Evropsko prvenstvo

PRVI PROTIVNIK NAREDNOG PETKA UKRAJINA

Odbojkašice Srbije u utorak putuju u Gent na Evropsko prvenstvo, na kome će igrati u Grupi A protiv Ukrajine, Slovenije, Poljske, Belgije i Mađarske.

Prva utakmica igra se u petak od 17 časova protiv Ukrajine.

Selektor Đovani Gvideti saopštio je spisak za predstojeće takmičenje:

Tehničari Maja Ognjenović Bojana Drča, Korektori: Tijana Bošković i Ana Bjelica, Libera: Teodora Pušić Aleksandra Jegdić, Blokeri: Jovana StevanovićMina PopovićMaja Aleksić Hena Kurtagić, Primači: Bjanka BušaSara LozoKatarina Lazović Aleksandra Uzelac.

Evropsko prvenstvo održaće se od 15. avgusta do 3. septembra u Belgiji, Nemačkoj, Italiji i Estoniji.

“Za nama su četiri nedelje intenzivnog rada i priprema za Evropsko prvenstvo. Ove godine je situacija malo drugačija jer se pripremamo i za kvalifikacije za Olimpijske igre, ali akcenat je na Evropskom prvenstvu. Prva utakmica je za šest dana, igramo protiv Ukrajine. Suvišno je pričati o našim ambicijama, svi znamo da su uvek najviše, a tako je i ovog puta”, rekla je Bošković.

Njena saigračica Maja Ognjenović rekla je da srpski tim poslednjih godina ima kontinuirani uspeh i da važi za jednu od ekipa koja će konkurisati za medalje.

“Bez uvrede za Ukrajinu, Sloveniju, Mađarsku i Belgiju, ali možda su autsajderi, a meč sa Poljskom će odlučiti o daljem toku takmičenja. Moramo da se koncentrišemo na našu igru, imali smo kvalitetne pripreme. Nama igračima pripreme predugo traju, jedva čekamo da odemo na takmičenje i da počnu utakmice. Verujem da će forma biti odgovarajuća i tempirana kada je to najpotrebnije”.

FOTO – OSS
A.K.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Odbojka

Za OI 2028. nema kvalifikacionih turnira u odbojci

SVETSKA PRVENSTVA NA SVAKE DVE NEPARNE, A EVROPSKA NA SVAKE DVE PARNE GODINE

Savet FIVB je, na sastanku održanom u sedištu Svetske odbojkaške federacije u Lozani, razgovarao o kalendaru takmičenja od 2025. do 2028, koji je usvojen na sastanku Administrativnog Borda FIVB u junu ove godine.

Savetom FIVB je predsedavao dr Ari da Silva Grasa Filjo, predsednik FIVB, a prisustvovao je Aleksandar Boričić, drugi potpredsednik FIVB, predsednik CEV i počasni predsednik OSS.

Saopšten je sistem takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu. Na turniru će igrati po 12 reprezentacija u obe konkurencije, podeljen u 3 grupe sa po 4 selekcije. Francuska će biti nosilac A grupe, zatim će se preostale selekcije svrstati u 3 grupe na osnovu rang liste FIVB po sistemu serpentine. Plasman u četvrtfinale izboriće po 2 selekcije iz svake grupe i 2 najbolje trećeplasirane selekcije. Po završetku takmičenja po grupama, biće napravljena tabela na osnovu postignutih rezultata, pa će najbolja selekcija iz prve faze u četvrtinfalu igrati protiv jedne od dve trećeplasirane selekcije.

Naredno Svetsko prvenstvo u obe konkurencije odigraće se 2025. uz učešće po 32 reprezentacije.

Na jubilarnom XX SP 2025. u konkurenciji odbojkašica i na XXI SP 2025. u konkurenciji odbojkaša igraće po 32 reprezentacije podeljene u 8 grupa sa po 4 selekcije.

Plasman na SP 2025. izboriće domaćin ili domaćini prvenstva, aktuelni svetski prvak, 3 reprezentacije sa Kontinentalnih šampionata 2023. (prve 3 selekcije sa EP 2023.), kao i 15 selekcija (ili manje, u zavisnosti od broja organizatora SP) sa FIVB rang liste po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u godini pre Svetskog prvenstva, dakle po završetku sezone 2024.

Reprezentacije će u grupe na SP biti svrstane na osnovu rang liste FIVB.

Posle 3 odigrana meča, plasman u osminu finala izboriće po 2 selekcije iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalni mečevi, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Svetski prvak će za 17 dana takmičenja odigrati 7 utakmica.

Svetska prvenstva će se igrati svake neparne godine (2027, 2029…), dok će se Kontinentalni šampionati igrati svake parne godine (2026, 2028…).

Jedna od značajnih promena je i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028. u Los Anđelesu. Neće biti kvalifikacionih turnira, već će se selekcije kvalifikovati na osnovu rezultata na SP, EP i na osnovu rang liste FIVB.

Plasman na OI 2028. u obe konkurencije direktno će izboriti SAD, domaćini turnira. Plasman će obezbediti pobednici KontinAentalnih šamionata 2026. (prvak Evrope, Azije, Afrike, Severne i Srednje Amerike i Južne Amerike), 3 reprezentacije sa SP 2027, koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale, kao i 3 najbolje plasirane reprezentacije sa FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale.

FOTO – OSS
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu