Connect with us

Politika region

Srećko Đukić: „Aleksandar Lukašenko je zatražio da se Srbija svrsta uz Rusiju i Belorusiju“

Foto: Unsplash

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji, Srećko Đukić izjavio je da je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko uputio poziv Srbiji da se u novim međunarodnim okolnostima potpuno svrsta uz Rusiju i Belorusiju.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u ponedeljak „da Srbija neće moći da sedi na više stolica i da je potrebno da se opredeli u svojoj spoljnoj politici“.

„Tu smo mi, Rusija, Evropska unija (EU), Amerika i drugi. Ali im neće dozvoliti da sede na svim ovim stolicama“, rekao je Lukašenko.

Đukić je agenciji Beta kazao da takva poruka po prvi put dolazi s Istoka i da se radi o jasnom pozivu Srbiji da može računati na Rusiju i Belorusiju ako stane uz njih.

„Lukašenko je u tandemu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Koordinacija između Lukašenka i Putina je dostigla vrhunac i ta izjava da Srbija više neće moći da sedi na više stolica, ima posebnu težinu. On je zapravo poručio Srbiji, da ako je prijatelj Rusiji i Belorusiji onda ne može imati druge prijatelje ‘sem nas’ i da ’mora ići s nama do kraja, ili da ode na drugu stranu'“, ocenio je Đukić.

Dodao je da su vlasti u Srbiji morale još ranije da shvate da ne mogu da vode spoljnu politiku „sedenja na tri stolice“, a sada da se ne može voditi „nojevska politika zakopavanja glave u pesak“.

„Nemoguće je da pored Srbije protutnje svi događaji na međunarodnoj sceni, koji se sada odigravaju, i da kad sve prođe ‘srpski noj izvadi glavu iz peska’ i kaže ‘evo mi smo pobedili’. To neće proći ni na jednoj strani, kako kaže Lukašenko“, naglasio je Đukić.

Na pitanje Bete, kakve se mogu očekivati posledice ako se Srbija opredeli za samo jednu stranu, Đukić je kazao da bi Srbija bila potpuno izolovana, ako bi se svrstala uz Rusiju i Belorusiju.

„Ako bi se svrstali uz ‘istočni blok’, Evropska unija i NATO bi Srbiji uveli sankcije. Srbija se nalazi kao ostrvo okruženo članicama EU i NATO, i postavlja se pitanje kako bi Rusija, u takvom okruženju, uopšte mogla da pomogne Srbiji u bilo kom smislu. To se pokazalo i pre tri dana, kada je izbila kriza na severu Kosova. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je uputio jake političke poruke i osudio Zapad, ali je istakao da Srbija ne može očekivati članstvo ili pomoć od bezbednosnog saveza koji čine Rusija, Belorusija, Kazahstan i još par država bivšeg Sovjetskog saveza“, objasnio je Đukić.

Po njegovim rečima, ako bi Srbija uvela sankcije Rusiji, moglo bi da se desi da Rusija uskrati podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

„Ipak, mislim da Rusija ne bi trebalo da uskrati tu podršku Srbiji iz principijelnih razloga, ali i zbog toga što će Kosovo biti potkusurna moneta u nekom pogađanju između Moskve i Vašingtona. Dakle, ako bi uvela sankcije Rusiji, Srbija ne bi izgubila ni u političkom ni ekonomskom pogledu. Srpska spoljna politika bi sada trebalo da napravi presek stanja i da konačno napusti politiku koja nosi nojevski karakter“, rekao je Đukić.

Upitan da li će nova vlada napraviti „presek stanja“ u spoljnoj politici, Đukić je kazao da se u narednih nekoliko meseci na tom planu ne mogu očekivati nikakve promene.

„Srpski režim traje već deset godina i on bi najradije da se i dalje kreće po svojoj inerciji. Ne očekujem da će nova srpska vlada napraviti bilo kakve značajnije promene u spoljnjoj i unutrašnjoj politici. Režim će pokušati da, dokle god može, vodi politiku sedenja na tri stolice (EU, NATO, Rusija) i to će trajati dok te stolice ne počnu da uzmiču“, zaključio je Srećko Đukić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Nadzorni odbor za izbornu kampanju smatra da Aleksandar Vučić ne vodi funkcionersku kampanju

Photo: Unsplash

Opozicioni član pomenutog odbora Slobodan Prvanović saopštio je da je na sednici ponovo glasano o osnovanosti njegovog predloga da se osudi zloupotreba položaja Predsednika Republike, u vezi sa funkcionerskom kampanjom.

Podsetio je da je njegov predlog obuhvatao i da se uputi zahtev Tužilaštvu da pokrene postupak i da se pozove Agencija za sprečavanje korupcije da o tome zauzme stav.

„Uprkos tome što je Vučić sam izjavio da, iako je predsednik svih građana, učestvuje u predizbornoj kampanji i podržava jednu političku opciju, kolege su smatrale da je moj predlog neosnovan“, naveo je Prvanović.

Dodao je da pet članova Nadornog odbora smatralo da je njegov predlog neosnovan, tri da je osnovan, dok su dva člana bila uzdržana.

Nadzorni odbor za izbornu kampanju ima 10 članova, koje je imenovala Skupština Srbije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu