Connect with us

Politika

Srbija sve dalje od EU: „Priznanje Kosova i sankcije Rusiji više nisu jedini uslov“

Photo: Unsplash

Da se napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji ne meri samo “priznanjem Kosova” i uvođenjem sankcija Rusiji, potvrđuje i nova Rezolucija Evropskog parlamenta.

Fokus EU, što se naše države tiče, vraćen je ponovo na stanje demokratije i vladavine prava. Vlastima u Srbiji poslata je jasna poruka da bez pomaka u ovim oblastima neće biti napretka u procesu pridruživanja, dakle nema otvaranja novih poglavlja, piše Nova.rs. 

U Rezoluciji EP, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP David Mekalister, pre svega se navodi da se Srbija kao zemlja koja teži evropskoj integraciji „mora pridržavati zajedničkih vrednosti i prava EU”.

Naglašava se da je potrebno da zemlje kandidati sa Zapadnog Balkana u potpunosti usklade svoje politike sa spoljnom poltikom EU, a posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.

U rezoluciji se, kako se moglo čuti tokom debate u EP, pozivaju Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Tokom rasprave o rezoluciji istaknuto je, međutim, i da EU mora da pojača verodostojnost procesa proširenja na način da se očuva njegova utemeljenost na zaslugama. A te zasluge su poštovanje demokratije, osnovnih prava i vladavine prava u okviru poglavlja 23. i 24.

S tim u vezi, izražava se zabrinutost i zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija. Navodi se upravo to da je “namerno nastojao da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji“.

A fokus s toga ni u jednom trenutku, očigledno, nije trebalo da bude sklonjen.

To u razgovoru za Nova.rs potvrđuje i predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

“Fokus sa demokratije i vladavine prava nije izgubljen, čak se u Rezoluciji EP vrlo eksplicitno kaže da će se dalje otvarati poglavlja samo ako se pojača posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i ako se demonstrira praćenje spoljne i bezbednosne politike EU. Podseća se da Srbija kao zemlja koja teži članstvu u EU mora da se posveti primeni zajedničkih vrednosti Evropske unije. To je osnovni preduslov za dalji proces pridruživanja”, kaže Minić.

U svakom slučaju, smatra da je nova Rezolucija EP na neki način promenila redosled prioriteta.

“Spoljna politika i geopolitička pitanja su prioritet u celoj Evropskoj uniji, ali to ne znači da je vladavina prava stavljena na stranu. Insistira se i na slobodi medija, govora, političkog pluralizma. Nema ni govora da se od toga odustalo”, kaže Minić, a to potvrđuju upravo kritike na račun komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Govoreći o njemu, Minić kaže da je on već izvesno vreme tema u EU.

„Ovo nije prvi put da se proziva i da se traži ispitivanje njegovog angažana i da li je ispunio svoje obaveze iz ugovora EU, time što je praktično izbegavao i zanemarivao centralnu ulogu demokratskih reformi i vladavine prava u zemljama koje pristupaju EU, ne samo u Srbiji. Komisija mora da sprovede jednu nezavisnu istragu i utvrdi u kojoj je meri to štetilo procesu pristupanja”.

Nije novost da su u Srbiji demokratija i vladavina prava u ozbiljnom problemu i samim tim najveća prepreka na putu ka EU. Našoj zemlji se to godinama spočitava, ali se potpuni zastoj u procesu evrointegracija od početka rata u Ukrajini “pravda” odbijanjem naše države da uvede sankcije Rusiji, a tu je i zahtev za priznanjem Kosova.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu