Connect with us

Politika

Srbija se pridružila osudi Rusije: „Neopravdana vojna invazija na Ukrajinu“

Foto: Unsplash

Srbija se pridružila ostalim podunavskim zemljama u zajedničkoj osudi neopravdane vojne invazije na Ukrajinu, na godišnjem forumu 14 zemalja kroz koje prolazi Dunav, ili se nalaze pored Dunava, koji je održan u slovačkom gradu Košicama.

Predstavnici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Moldavije i Ukrajine usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da je “početkom 2022. godine svet bio potresen ilegalnom, neisprovociranom vojnom invazijom na suverenu i miroljubivu Ukrajinu”, prenosi Hina.

“Ta agresija mora da stane i ruske snage moraju da se povuku sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine. Mi najsnažnije osuđujemo neisprovociranu i neopravdanu vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu“, piše u deklaraciji.

Srbija je i u maju, u sklopu Jadransko-jonskog foruma deset zemalja, usvojila deklaraciju sličnog sadržaja, gde je spomenuta “neopravdana agresija Rusije” započeta 24. februara.

Predstavnici podunavskih zemalja okupili su se u sredu i četvrtak u okviru strategije Evropske unije za dunavski region, okvira za razgovor i saradnju. Skupu je predsedavala Ukrajina, a razgovaralo se, između ostalog, o pitanjima sigurnosti snabdevanja energentima i hranom, posebno žitom iz Ukrajine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu