Connect with us

Politika

Srbija glasala protiv inicijative Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Foto: Unsplash

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija usvojila je predlog Albanije da se javno glasa o nacrtu američke rezolucije o osudi referenduma u ​​Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, uprkos inicijativi Rusije da glasanje bude tajno, a među državama, koje su podržale predlog Albanije je i Srbija.

Taj predlog podržalo je 107 država, 13 zemalja je bilo protiv, a 39 uzdražano, dok ostale države, među kojima su Rusija i Kina, nisu glasale.

Prethodno je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da se Moskva zalaže za održavanje tajnog glasanja.

Zapadne zemlje pripremile su za usvajanje u Generalnoj Skupštini rezoluciju kojom se ne priznaju referendumi i pozivaju se sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine.

U tekstu rezolucije postoji i poziv da se ne prizna prisajedinjenje ta četiri regiona sa Ruskom Federacijom, a Moskva se poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Nacrt rezolucije izražava „posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, a Rusija se osuđuje zbog „organizovanja referenduma i aneksije“ DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Rezolucije koje usvoji Generalna Skupština UN nisu obavezujuće, a prethodno je Rusija u Savetu bezbednosti stavila veto na tu rezoluciju, koja bi, da je usvojena, bila obavezujuća.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu