Connect with us

Ekonomija

Spoljni dug Kosova 663 miliona evra, javni dug 1,09 milijardi evra

Photo: Pexels

Spoljni dug Kosova je tokom prvih šest meseci ove godine povećan za više od 22 miliona evra u odnosu na prošlu godinu i na kraju juna iznosio je više od 663 miliona evra.

Javni dug je sa 1,11 milijardi evra u 2022. godini, u prvih šest meseci ove godine smanjen na 1,09 milijarde evra, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

„Najviši iznosi sredstava su dobijeni od Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne asocijacije za razvoj i Međunarodnog monetarnog fonda“, kazao je za RTK portparol Vlade Perparim Krieziu.

Prema njegovim rečima, ta sredstva se koriste za različite infrastrukturne projekte, za projekte energetske efikasnosti i projekte podrške strukturnim reformama u zemlji.

„Svi projekti su vezani za vladin program i prioritete resornih ministarstava, čiji je krajnji cilj ekonomski razvoj zemlje i unapređenje blagostanja građana“, kazao je on.

Kako je dodao, pre donošenja odluka o finansiranju projekata zaduživanjem, urađene su detaljne analize u cilju što efikasnijeg korišćenja ovih sredstava.

Istovremeno, profesor ekonomije Muhamet Sadiku naveo je kako je povećanje duga uticalo na ekonomski razvoj.

„Dve godine (Vlade Aljbina Kurtija) mali je period da se napravi transformacija, da se napravi zaokret u razvoju. Dakle, sva dešavanja su rezultat prethodnog uticaja. Ali u poslednje dve godine nedostaju javne investicije koje su na veoma niskom nivou i veoma su bitni faktori u stvaranju bruto proizvoda zemlje”, rekao je profesor Sadiku.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu