Connect with us

Politika

Sonja Biserko: „Srbi će se vratiti u kosovske institucije, Aleksandar Vučić manipuliše“

Photo: Unsplash

Izlaskom iz institucija Kosova, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, testira međinarodnu zajednicu dokle može da manipuliše, kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, u dogovoru na pitanje da li i kada će se Srbi sa Kosova vratiti u tamošnji sistem.

Podsetimo, uoči ubzanog i intezivnijeg angažovanja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da se konačno reši kosovsko pitanje, odnosno ubrza proces koji bi doveo do potpisivanja takozvanog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, povod za izlazak Srba iz kosovskih institucija zvanični Beograd, odnosno vlast Aleksandra Vučića, pronašla je u neodustajanju premijera Kosova, Aljbina Kurtija, da odloži uvođenje preregistracija tablica u kosovske.

– Vučić, kao što znate, mesecima diže tenzije i sistematski optužuje Kurtija. Kurti, s druge strane, neće podelu. Vučić ima saveznike i u Prištini i u Tirani – objašnjava Biserko.

Izlazak iz institucija, napominje, dodatni je pritisak na Prištinu.

– Osim toga, Vučić stalno spinuje priču preko raznih medija, a i lično da su Nemačka i Velika Britanija iza svega što Kurti radi, a kao da Sjedinjene Američke Države razumeju Srbiju. Činjenica je da SAD i EU podržavaju nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja. Izlaskom iz institucija Vučić testira međunarodnu zajednicu dokle može da manipuliše. Činjenica je, međutim, da su zemlje Zapadnog Balkana u Berlinu potpisale tri sporazuma. Dakle, Kosovo kao ravnopravna zemlja – kaže Sonja Biserko.

Kako dodaje, Vučić insistira na formiranju Zajednice srpskih opština pre potpisivanja sporazuma, a Kosovo nakon sporazuma.

– Mislim da će se Srbi vratiti u institucije. I međunarodna zajednica na tome insistira. Kad padne ruski svet, pašće i srpski, onako kako ga sanja Beograd – zaključuje sagovornica Danasa.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu