Connect with us

Politika

Sonja Biserko: „Realno je da Vučić i Kurti u Briselu, krajem marta, potpišu evropski predlog sporazuma“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prvi je najavio saglasnost sa novim evro-američkim konceptom pregovora, čiji ram određuju zahtev Beogradu da ne sprečava ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, i zahtev Prištini da konačno formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), kaže za Danas Boško Jakšić, spoljno politički analitičar.

Komentarišući najave iz Brisela da je cilj da se premijer Kosova, Aljbin Kurti Aleksandar Vučoć dovedu najkasnije za mesec dana za sto i da potpišu evropski, mirovni sporazum, Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava kaže za Danas da “od početka zapadne diplomatske ofanzive, posebno od kada je kvinta uručila predlog Beogradu i Prištinu, bilo je jasno da zapad želi što pre da završi sa pitanjem Kosova”.

Podsetimo, Aljbin Kurti je potvrdio da je savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu, u telefonskom razgovoru, izrazio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti obavio je telefonski razgovor sa višim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom. Razgovarali su o evropskom predlogu, prihvatljivom kao dobroj osnovi za dalje razgovore i solidnoj platformi za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u okviru dijaloga u Briselu, navedeno je u saopštenju.

Naglašen je značaj napretka Kosova u međunarodnim integracijama u vreme kada su demokratska i ekonomska dostignuća Kosova u poslednje dve godine dokazana od mnogih prestižnih međunarodnih organizacija i instituta, dodaje se u saopštenju.

„Premijer Kurti je potvrdio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou i izrazio saglasnost o potrebi intenziviranja procesa dijaloga“, piše u saopštenju kosovske vlade.

Prema rečima Sonje Biserko, ukrajinski rat je stavio bezbednosno pitanje u fokus odnosno do kraja je iskristalisao prioritete.

U tom smislu Balkan, pre svega Srbija, jeste bezbednosno pitanje. Srbija je sa razlogom percipirana kao ključni faktor nestabilnosti u regionu, smatra Biserko.

Kako dodaje, zato je realno da Vučić i Kurti budu pozvani u Brisel da krajem marta potpisu taj predlog.

Zanimljiv je poslednji intervju predsednika Vučića u kojem je naveo da se Srbija mora rukovoditi svojim „ekonomskim interesima, koji su na zapadu, kao i o pitanjima kulture koja je i na istoku“. Zanimljiva formulacija oko koje treba da prelomi odluku. Sudeći po nekim naznakama u promeni narativa, pre svega, u medijima koje on kontroliše, čini se da se ipak opredelio za ekonomiju, podseća sagovornica Danasa.

Istina je, napominje dalje, da ruski ambasador smatra da kosovsko pitanje treba odložiti sve dok se ne završi rat u Ukrajini.

Očigledno ima u vidu neku vrstu trgovine. Međutim, malo je izgledno posle svih zverstava koje Rusija čini u Ukrajini da je to moguće. Jer, zapad je u procesu izgradnje novog evropskog bezbednosnog poretka u kojem je Balkan važna geostrateška tačka, zaključuje Sonja Biserko.

Prema rečima Boška Jakšića, Vučić je prvi najavio saglasnost sa novim evro-američkim konceptom pregovora čiji ram određuju zahtev Beogradu da ne sprečava ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, i zahtev Prištini da konačno formira Zajednicu srpskih opština.

Tako je stekao određenu prednost, ali ona je poravnata od kako se posle višenedeljnog odbijanja ZSO i postavljanja šest nerealnih zahteva saglasio i Kurti. Otvorena je nova trka sa vremenom, ističe Jakšić.

On podseća da Vučić odbija da ide za Brisel pre nego što Priština ne ispuni obavezu prihvaćenu Briselskim sporazumom iz 2013.

Jasno je, međutim, da ZSO mora da pretrpi određene korekcije, da se uskladi sa kosovskim ustavom kako su potvrdili i američki posrednici. To, drugim rečima znači da Vučić i Kurti treba da se nađu u Briselu i aktiviraju dijalog . Smatra sagovornik Danasa.

Da li će ZSO biti prvo pitanje, dodaje, koje bi moglo da bude skinuto sa dnevnog reda zavisiće od umešnosti srpskog pregovarača.

U suprotnom, Vučić rizikuje da se nađe na tankom ledu koji je Kurti postavio: da izgubi konstruktivnost i postane ucenjivač tek što se te anateme oslobodio, zaključuje naš sagovornik.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu