Connect with us

Izložbe

Slike i crteži Karla Štengela u Galeriji Bel Art

Foto: Pixabay

U novosadskoj galeriji Bel Art (Bul. Mihajla Pupina 17) otvorena je izložba radova Karla Štengela (Novi Sad, 1925 – Loro Kufena, 2017).

Ovaj mađarski umetnik bogate međunarodne umetničke biografije detinjstvo je proveo u Novom Sadu, slikarstvo studirao u Budimpešti i na Akademiji umetnosti u Minhenu, a najveći deo života proveo je u Nemačkoj i Italiji. Na novosadskoj izložbi  prezentuju se slike i crteži koji pokazuju Štengelovo permanentno ekspresionističko opredeljenje, bez obzira da li se radi o figuracijskom ili apstrakcijskom konceptu.

U svojim delima, Štengel je istraživao duboka ljudska stanja: u njegovim  figuracijskim slikama i crtežima permanantno  je uspostavljao neku vrstu dijaloškog odnosa  između dve ličnosti definisane prizorima iz proživljene životne stvarnosti, brojnih putovanja  ali i umetnikove imaginacije.

Veoma često se inspirisao  književnim i  muzičkim delima te se u njegovim radovima mogu videti reference na književnike kao što su Čarls Bukovski, Beket i Borhes, pesnike Ivana Gola i Ungaretija, kao i kompozitore poput Franca Lista, Rahmanjinova ili Igora Stravinskog. Kolekcija slika Karla Štengela trajno se čuva u Palati Roseli del Turko u Firenci, a galerija Bel Art izložbu njegovih dela, koja će trajati do 29. juna, priređuje zahvaljujući uspešnoj saradnji sa firentinskom galerijom Immaginaria.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Hipokoristici” u Vršcu

Foto: Pixabay

Izložba radova slikara Zorana Tešanovića pod nazivom „Hipokoristici” otvorena  je u velikoj galeriji kulturnog centra Vršac.

Na izložbi su odabrani radovi  nastali u poslednjih pet godina. Podeljeni su u nekoliko zasebnih tematskih celina. Postavka je koncipirana kao humorna i ironična refleksija na vreme u kome živimo.

„Naslov izložbe je pažljivo odabran. Hipokoristik, između ostalog znači izigravati dete, to je imenički oblik kojim se izražava osećanje bliskosti, nežnosti prema imenovanom biću ili predmetu. Pomislio sam da preko motiva životinja mogu jasnije da osvetlim potrebu čoveka da se više sporazumeva sa prirodom, jer priroda je večna misterija iz koje možemo crpeti snagu i ona je oslobođena ljudskih pravila. Na ovoj liniji tumačenja i  razumevanja prikazanih radova, mogu se razumeti  i ostale bitne osobine moje poetike”, kaže Tešanović povodom izložbe u Galeriji kulturnog centra Vršac koja traje do 29 septembra.

Zoran Tešanović je rođen 1961. godine u Sečnju. Studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Radomira Reljića.  Poslediplomske studije na istom fakultetu, završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Do sada je imao dvadeset  samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu. Njegova dela se čuvaju i izlažu u važnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Bio je predstavnik Srbije na nekoliko važnih smotri likovne umetnosti u inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Radi kao samostalni umetnik.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu