Connect with us

Politika

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o događaju u Banjskoj, traži se kažnjavanje Srbije zbog podrške terorizmu

Photo: Unsplash

Skupština Kosova usvojila je 28. septembra rezoluciju kojom se osuđuje napad na Kosovsku policiju od 24. septembra u Banjskoj, u oštini Zvečan, i navodi potreba međunarodne istrage Srbije i njene uloge u ovom napadu.

Rezolucija je usvojena sa 97 glasova za, bez glasova protiv i bez uzdržanih.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je u Skupštini Kosova međunarodni faktor da kazni Srbiju zbog napad u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policijac.

„Ako prođe nekažnjeno, onda će ponoviti zločin“, rekao je on na sednici skupštine koja je počela minutom ćutanja za ubijenog policijskog narednika Afrima Bunjakua.

Kosovska Skupština saglasila se da izradi nacrt rezolucije kojom bi se osudili napadi na kosovsku policiju u selu Banjska.

U sukobima između policije i naoružane grupe u Banjskoj u opštini Zvečan poginuli su policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kurti je tražio i da partnerske države Kosova proglase organizacije „Civilna odbrana“ i „Severna brigada“ za terorističke.

Ove dve organizacije, za koje se veruje da deluju na severu Kosova i da imaju stotine pripadnika iz redova srpske zajednice, Vlada Kosova je 29. juna proglasila za terorističke.

Vladajuća većina pozvala na jedinstvo

Šefica parlamentarne grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja pozvala je na političko jedinstvo u trenutku, kada se prema njenim rečima, dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

„Nedelja koju smo ostavili za sobom je otkrila napad koji je organizovan i usmeren direktno iz Beograda, da bi se rasplamsala vatra novog sukoba na Kosovu. Nijedna činjenica ne dovodi do bilo kakvog drugog zaključka“, rekla je ona i ukazala na oružje koje je kosovska policija pronašla u oblasti napada.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići pozvao je na međunarodnu istragu kako bi se dokazala umešanost Srbije u napad u Banjskoj.

„Poraz terorističke grupe u Banjskoj kod Zvečana nije kraj ciljeva i zadataka Srbije prema Kosovu, što je krajnja destabilizacija naše zemlje. Za mene i PDK potpuno je jasno da organizacija i orkestracija terorističkog napada na našu republiku ima glavnu adresu u Beogradu“, rekao je Krasnići.

Lider PDK je rekao da Kosovo treba da traži „izručenje terorista iz Srbije, koji su izvršili napad na našu zemlju“.

Opozicija o novoj realnosti na severu

Lider druge opozicione stranke Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) rekao je da je cilj napada 24. septembra da se stvori nova realnost na severu.

Prema njegovim rečima, odgovor kosovskih vlasti na napad bio je „najadekvatniji mogući“.

„Činjenice su jasne. Kosovo nije napalo Srbiju. Kosovo nije ubilo policajca iz druge zemlje. Nikakva vojna vozila ili trupe nisu poslate s Kosova u drugu zemlju. Naoružani pojedinci se nisu vratili na Kosovo, nakon što su ubili policajca iz druge države. Kosovo nije stacioniralo oružane trupe u verskim objektima“, rekao je on.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je rezolucija kojom se osuđuje napad u Banjskoj ispravna i da bi Skupština Kosova trebalo da je odobri.

„U ovu rezoluciju tražim da se uključi zahtev za međunarodnu istragu. Ova istraga bi pomogla, ne samo u rasvetljavanju umešanosti Srbije u ovaj teroristički napad na Kosovo, već bi pomogla međunarodnoj zajednici da kazni sponzore terorizma“, rekao je Haradinaj.

Šef multietničke parlamentarne grupe Enis Kervan rekao je da smrt narednika Bunjakua služi kao podsetnik na izazove s kojima se Kosovo suočava na severu zemlje.

Ko je osudio napad u Banjskoj?

Kosovske vlasti napad u Banjskoj smatraju terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, „koji više ne mogu da trpe Kurtijev (premijer Kosova Aljbin Kurti) teror“.

Grupu koja je napala policiju Kosova, kako tvrdi zvanična Priština, predvodio je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste koja ima podršku Beograda. Priština bazira te tvrdnje na video snimcima snimljenim dronom tokom sukoba, koje je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) objavio tvrdeći da se na njima vidi Radoičić.

Vučić je 27. septembra rekao da je Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan. „On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije, uveren sam da će biti saslušan… Republika Srbija i njeni nadležni organi će raditi svoj posao“, rekao je Vučić na Radio-televiziji Srbije.

Napad u Banjskoj osudili su SAD i Evropska unija. Mnoge članice Evropske unije traže uvođenje mera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, rekli su diplomatski izvori za Radio Slobodna Evropa.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Pozivi za glasanje na izborima moraju biti dostavljeni do ponedeljka u ponoć

Photo: Unsplash

U Srbiji se 17. decembra održavaju parlamentarni izbori, pokrajinski izbori i lokalni izbori u 65 gradova i opština, među kojima je i glavni grad – Beograd.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim izborima u Vojvodini 1.669.734 građana, a na beogradskim izborima 1.613.190 birača.

Na izborima za poslanike Skupštine Srbije nadmeće se 18 izbornih lista.

Za 250 mesta u parlamentu bore se liste „Aleksandar Vučić – Srbija protiv nasilja“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“, „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika“, „Srbija protiv nasilja“ i „Usame Zukorlić – Zjedinjeni za pravdu“.

Nadmeću se i liste „SDA Sandžak – Dr Sulejman Ugljanin“, „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Saša Radulović – Boris Tadić – Ana Pejić – Dobro jutro Srbijo“, „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“, „Mi – glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović“, „Srbija na zapadu“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“ i „Albanska demokratska alternativa“.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine nadmeće se ukupno 13 izbornih lista – „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranke“, „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Vojvodinu“, „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg Predsednika“ i „Srbija protiv nasilja“.

U pokrajini se nadmeću i liste „Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu“, „Čedomir Jovanović – Vojvodina mora drugačije“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Saša Radulović – Boris Tadić – Ana Pejić – Dobro jutro Srbijo“ i „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine“.

U Beogradu se za 110 odborničkih mesta bori 14 lista – „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Srbija protiv nasilja“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Beograd“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Da se vojska na Kosovo vrati – Miša Vacić“, „Dobro jutro Beograde“, „Usame Zukorlić – Promena je pobeda“, „Srbija na zapadu“, „Ćale ovo je za tebe“, „Mi glas iz naroda – Aleksandar Jerković“ i „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu