Connect with us

Izložbe

Skulpture Tomislava Todorovića u Zrenjaninu

Foto: Pixabay

Izložba „Skulptura u staklu, vodi, vazduhu, svetlosti“ Tomislava Todorovića dobitnika prve nagrade prošlogodišnjeg 17. Međunarodnog likovnog konkursa „30h30“, otvorena je u Malom salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja.

Ovaj likovni konkurs raspisuje Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. Izložbu pobednika organizuje Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa zrenjaninskim Narodnim muzejom. Ova izložba skulptura, po rečima autora, „za svoje postulate ima providnost, fluid vode, vazduha, svetlosti. Oni su po svojoj građi krhki, a dovoljni da opstanu u vremenu i prostoru.”

Tomislav Todorović je diplomirao vajarstvo 1972. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a 1974. završio poslediplomske studije. Na AUNS zaposlen je od 1998. prvo kao docent, a potom i kao redovni profesor. Od 1974.  je izlagao na 25 samostalnih i preko 500 kolektivnih izložbi u zemlji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu (Poljska, Švedska, SAD i dr.).

Dobitnik je više od 24 nagrada za skulpturu i crtež. Izveo je skulpture u slobodnom prostoru, njegova dela čuvaju mnoge muzejsko-galerijske ustanove kao i privatne i javne kolekcije u zemlji i inostranstvu. Skulptorske radove Tomislava Todorovića na ovoj izložbi publika će moći da pogleda do 27. jula.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba slika „EkvilibrijUM“

Foto: Pixabay

U prepunoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru je otvorena 6. samostalna izložba slika zaječarca Ninoslava Jovanovića pod nazivom „EkvilibrijUM“.

O umetničkom putu, filozofskim stremljenjima, estetici i likovnom postupku gospodina Jovanovića govorile su njegova supruga i moderator Dr Sanela Radisavljević i recenzent izložbe Zorica Cvetković.

„Ekvilibrijum, harmonija, sklad ili raj, sve su to zapravo sinonimi, koje obično zaboravljamo u današnje vreme a zapravo je to težnja ovog čoveka sa kojim ja živim već priličan niz godina. Zapravo naša težnja da postignemo jedno blagostanje, jedan raj kroz život, kroz sliku, kroz pisanje“, rekla je pored ostalog Sanela Radisavljević.

Recenzent izložbe Zorica Cvetković objasnila je da su izložena dela rađena kombinovanom tehnikom i tehnikom akril na platnu.

„Ninoslav Jovanović je takođe veštom pripremom podloge uspeo da dočara trodimenzionalni efekat na pojedinim slikama, što kod posmatrača dodatno pleni pažnju. Sam naziv izložbe, koji u prevodu znači osećaj psihičke, ali i fizičke ravnoteže unutar živih bića, pokazuje da umetnik nastoji da pronađe osećaj ravnoteže, kako u svojoj duši, tako i u svojim delima“ istakla je Cvetković.

Ninoslav Jovanović poklonio je ovom prilikom Pozorišnom muzeju portret Zorana Radmilovića.

Izložba „EkvilibrijUM“ obuhvata 22 slike i može se razgledati do 20. decembra, radnim danima od 9 do 15 sati.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu