Connect with us

Ekonomija

Siniša Mali: „Usvojen rebalans budžeta“

Photo: Pexels

U Narodnoj Skupštini se raspravljalo o amandmanima na predloženi rebalans budžeta za ovu godinu.

Za rebalans budžeta je glasalo 144 poslanika, a protiv je glasalo 52 poslanika.

Siniša Mali: „Vas argumenti i činjenice ne zanimaju“

Takođe je podsetio da je govorio o energetici da postoji pet razloga zbog kojih radimo rebalans budžeta.

„Jedan od njih je da se uspešnije nosimo sa energetskom krizom. I onda sam rekao da je cena danas 10 puta veća nego prošle godine u ovo vreme. Da je cena gasa 10 puta veća nego prošle godine u ovo vreme. Da se država odgovorno bori da preuzme najveći teret krize na sebe i da obezbedi ne samo struju i gas, nego i da to imamo u dovoljnim količinama koje nam trebaju i za privredu i za građane. Da, jasno sam rekao da radimo rebalans i zbog energetike. Ali, niste bili tu, pa niste ni mogli da čujete“, rekao je Mali.

„Mi ‘ne krpimo rupe’, to ste vi radili pre 10 godina, nego raspoređujemo veće prihode tako da ispoštujemo sve prioritete koje imamo“, istakao je Mali.

Što se tiče plate lekara i medicinskih sestara, istakao je da su danas znatno veće nego što su bile 2012. godine. Lekarima se plata povećala 100 %, a medicinskim sestrama 113 %.

„Evo da vam pročitam plate lekara: doktor specijalista 2012. godine imao je 67.540 dinara, danas ima 120.087 dinara osnovnu platu. To je 100 odsto povećanje. Medicinska sestra 32.454 dinara je imala 2012. godine. Kako vas nije sramota da se ne zapitate kako su tada medicinske sestre živele. Danas je ta plata 61.424 dinara. Povećanje od 113 odsto. Vas argumenti i činjenice ne zanimaju. Govorite o prosveti, a nijednoj školi niste internet obezbedili. Fond za nauku i institute smo mi otvorili. O kojoj nauci i prosveti vi pričate?“, rekao je on.

Siniša Mali: „A gde je tu inflacija?“

„Kažete, stopa nezaposlenosti manja, jer nas je manje. Kako vas bre nije sramota o tome da pričate. Ja sam vam par puta pokazao i prosečan broj zaposlenih u Srbiji. Pa ako kažem da je 2012. bilo 1.800.000 zaposlenih, a danas je 2.240.000 pa kakve to veze ima sa brojem ljudi. Al, dobro to vam je lekcija broj jedan“, rekao je Mali.

„Kažete prihodi su veći zbog toga što je na njih uticala inflacija. Niste pratili, ali evo ponovo ću da vam ukažem zašto niste u pravu. Izveštaj fiskalnog saveta na strani četiri piše ‘međutim, ubrzanje inflacije nije jedini razlog za povećanje javnih prihoda’. Onda sam par puta pročitao da je porez na dohodak porastao za 12,1 milijardu više, 10,6 odsto u odnosu na planirani budžet. Onda sam vam ukazao na na to da je tržište rada takvo da imate veće realne plate i u privredi za 3 odsto i u privatnom sektoru privredi 5,4 odsto, i da je promet u trgovini veći realno za 7,1 odsto. A gde je tu inflacija, ako u realnom, a ne u nominalnom, i plate i promet raste, a radi se o porazu na dodatu vrednost. Isto da vas naučim nešto. Porez na dobit se odnosi na dobit od prošle godine. Ne znam samo o kojoj inflaciji govorite iz prošle godine“ rekao je on.

Siniša Mali: „Trenutno radimo na 40 objekata“

U poslednjih 10 godina u Srbiji je izgrađeno ili rekonstruisano 135 zdravstvenih objekata, za razliku od perioda prethodne vlasti kada nije izgrađeno ništa, rekao je ministar finansija Siniša Mali reagujući u Skupštini Srbije na opaske opozicionih poslanika koji se odnose na pomoć zdravstvu Srbiji.

„Trenutno se radi Tiršova 2, nastavak rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije, izgradnja Kliničkog centra Kragujevac“, rekao je on.

Dodao je da su u Ministarstvu za upravljanje javnim ulaganjima sredstva za nabavku opreme za Institut za majku i dete Dr Vukan Čupić, za Dedinje 2, Klinički centar Vojvodine, KBC Dragiša Mišović, za Institut za onkologiju i radiologiju, Institut za tropske i infektivne bolesti u Beogradu.

Naveo je da se trenutno radi na oko 40 zdravstenih objekata, odnosno domova zdravlja, Instituta, bolnica, između ostalog u Grockoj, Beogradu, Lapovu, Leskovcu, Rači, Novom Pazaru, Kikindi, Pančevu, Kučevu, Medveđi, Rači, Gadzin Hanu, Somboru, Pirotu, Zaječaru.

„Oni za zdravstvo nisu uradili ništa, a mi smo kada je trebalo podigli tri bolnice za pola godine i sada imamo stabilan zdravstveni sistem“, rekao je Mali.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Objavljena imena dobitnika Mark Awards 2023

Foto: Promo

Marketing mreža objavila je imena dobitnika prestižnih Mark Awards priznanja koja će, 23. oktobra na svečanoj ceremoniji, biti uručena stručnjacima iz kompanija u Srbiji za lične poslovne i profesionalne uspehe.

Za priznanja ove godine nominovana su čak 43 stručnjaka, a stručni žiri doneo je odluku da nagradi njih 12, koji su u 2022/23. godini ostavili trag na tržištu Srbije.

U kategoriji Chief Marketing of the Year nagrada je pripala Aleksandri Kosanović Strižak, direktorki Sektora marketinga i komunikacija u Erste banci, dok je Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija), dobitnik priznanja u kategoriji Chief Marketing Officer of the Year – Multi Country.

Milica Gajić, marketing menadžerka (Najlepše želje i Menaž) u kompaniji Atlantic Grupa, proglašena je dobitnicom u kategoriji Brand Manager of the Year. Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću u kompaniji NIS, istakao se u kategoriji PR/Corporate Communications Manager of the Year, a Vanja Vagić, Corporate Affairs Manager u kompaniji Mars UBBAI, dobitnica je u kategoriji Internal Communications Manager of the Year.

Employer Branding Manager of the Year je Ivana Eror Bauk, Head of People Engagement and Culture u Delhaize Serbia. Digital Marketing Manager of the Year je Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija, a CSR/ESG Manager of the Year je Dušan Stojaković, Senior Manager Global Sustainability u STADA Arzneimittel AG (Hemofarm AD).

Filip Đorović, Marketing Director u kompaniji Shoppster Srbija & Slovenija, osvojio je nagradu u kategoriji Rising Star of the Year, za marketing profesionalce do 30 godina. Luka Đukanović, Marketing menadžer (Bananica, Štark) u Atlantic Grupi, osvojio je titulu Brand Innovator of the Year, dok je Aleksandra Milačić Jelača, Marketing Director u kompaniji The Fun&Fit Company, dobitnica u kategoriji Super Hero of the Year, za marketare koji su, uprkos brojnih krizama i izazovima tržišta hrabro nastavili sa komunikacijom ka potrošačima.

Na predlog članova žirija, Ivanu Žagaru, Senior Brand Manager u kompaniji Jaffa Crvenka, dodeljeno je Specijalno priznanje za lični doprinos razvoju struke u Srbiji.

Žiri Mark Awards činilo je 15 uglednih profesionalaca – direktora kompanija, direktora kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i jedan predstavnik organizatora, odnosno strukovnog medija iz Srbije. Ove godine žiri je radio u sastavu – Vlastimir Vuković, CEO – President of Executive Board, NLB Komercijalna banka; Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika, A1 Srbija; Goran Sorak, direktor, Gorenje; Nataša Filipović, Managing Director, Ovation BBDO; Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria; Katarina Pribićević, Managing Director, McCann Beograd; Ksenija Karić, CEO, Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru; Ljiljana Ahmetović, CEO, Shoppster Srbija & Slovenija; Marina Hadrović, Managing Director za Adria region i Bugarska, Mondelēz International; Nevena Kurtović, Managing Director, Fusion Communications; Olivera Nikodijević, Managing Director, Havas Adriatic; Violeta Kovačević, CEO, Mercator-S; Predrag Milinčić, General Manager, MARS Balkans; Sanja Milaković Kolundžija, Principal, Executive Group i Ivana Parčetić Mitić, Founder & CEO, Marketing mreža.

Cilj Mark Awards nagrade jeste da podstakne i motiviše marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove potencijale, talente, kreativnost i sposobnost za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata i prepoznatljivost brenda. Mark Awards je nagrada kojom strukovni portal Marketing mreža želi da promoviše profesionalne uzore, ali i da svoj doprinos unapređenju i razvoju struke u Srbiji.

Za razliku od drugih strukovnih nagrada na tržištu Srbije, Mark Awards nagrade dodeljuju se pojedincima za lične poslovne i profesionalne uspehe, odnosno pojedincima koji su ostavili trag na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji u prethodnom periodu.

Više informacija i spisak dobitnika sa biografijama i obrazloženjima članova žirija dostupno je na sajtu https://mark-awards.rs/dobitnici/

Srebrni sponzor Mark Awards projekta je agencija Cheil Centrade Adriatic. Bronzani sponzor je agencija SmartPoint Adria. Sponzori su Mercator-S, Carlsberg Srbija i Generali osiguranje. Agencija partner je Ovation BBDO.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu