Connect with us

Ekonomija

Siniša Mali: „Od 1. januara penzije veće za još 12 %, a povećanje plata za 12,5 %“

Foto: Unsplash

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara penzioneri dobiti povećanje penzija od još 12 %, a zaposleni u javnom sektoru povećanje plata od 12,5 %.

„Penzioneri će od 1. novembra imati povećanje od 9 %, a u januaru će penzija biti više od 20 % veća nego tokom ove godine“, kazao je Mali za RTS.

On je dodao da će inflacija naredne godine biti 8,7 %.

Kada je novac u pitanju, istakao je ministar, Srbija je spremna za zimu, a glavno pitanje je „šta će biti sledeće zime“.

Mali je najavio da 20. oktobra u Beograd ponovo stiže misija Međunarodnog fonda (MMF), sa kojom će Vlada razgovarati o daljim načinima saradnje, jer sadašnji aranžman ističe u januaru sledeće godine, a da je jedna od mogućnosti „stend baj“ aranžman“, imajući u vidu situaciju u svetu.

To bi bila dodatna doza sigurnosti, i za strane investicije. Mogli bi povući neka sredstva MMF mnogo povoljnija nego što su sada u svetu, zbog krize, istakao je Mali za Radio-televizije Srbije.

Kako je objasnio, država mora da ima dovoljno novca na računu zbog krize nastale ratom u Ukrajini, i poskupljenja cene energenata, a trenutno raspolaže sa 2,5 milijarde evra.

Nemamo nikakav problem, otplaćujemo sve obaveze na vreme. Daleko smo od problema koje druge države imaju sa javnim dugom, rekao je Mali.

On je podsetio da je dug države bio 17,7 miliona evra, ili 53 % bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je iznosio 33,6 milijardi.

Mali je naglasio da je javni dug danas 31,5 milijardu evra, i isto 53 % BDP, ali je BDP sada 60,2 milijarde, i krajem godine biće „najveći u istoriji“.

U prvih osam meseci bilo je 2,6 milijardi evra stranih investicija, precizirao je on.

Država je pokazala da je stabilna i jaka u kovid krizi, da ima novca, pomogli smo građanima i privredi. Država je teret krize preuzela na sebe, i opet smo stabilni i jaki, zaključio je Mali.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Ruska proizvodnja nafte smanjiće se za 2 miliona barela dnevno

Photo: Unsplash

Ruska proizvodnja sirove nafte smanjiće se za dva miliona barela dnevno do kraja prvog kvartala 2023. godine procenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Očekujemo da će na kraju prvog kvartala sledeće godine u Ruskoj Federaciji proizvodnja nafte biti smanjena za oko 2 miliona barela dnevno, rekao je Fatih Birol, čelnik IEA i dodao da ta nafta mora biti zamenjena ponudom iz drugih zemalja.

On se, doduše, ogradio rečima da u ovom slučaju postoje i drugi faktori, kao što je potražnja, što u velikoj meri zavisi od globalne ekonomije, posebno kineske.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu