Connect with us

Ekonomija

Siniša Mali: „Dvocifreno povećanje plata i penzija znači bolji životni standard za građane“

Foto: Pexels

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da najavljene povišice penzija i plata od 18 do 20 %, uz inflaciju od oko 5,5 %, znače da će građani moći da računaju na „realno povećanje“ tih primanja od 12 do 14 %, što je „mnogo veće od rasta inflacije u ovom trenutku“.

Mali je posle dodele nagrada „Junaci mikro biznisa“, odgovarajući na pitanja novinara, ocenio da takvo povećanje znači „realni dvocifreni rast penzija“, a da isto važi za minimalne zarade i plate u javnom sektoru.

„Dvocifreno povećanje plata i penzija znači bolji životni standard za građane i zato mi je važno da tako sprovedemo da povećanje bude veće od inflacije, kako bi u ‘realnom dinaru’, onome što ostaje građanima u džepum ‘pokrili’ ovu inflaciju“, rekao je Mali i podsetio da se inflacija trenutno kreće oko 9,2 %.

„Projekcija Narodne banke Srbije (NBS) za narednu godinu je da će se inflacija u narednoj godini kretati oko 5,5 do 5,6 %“, rekao je Mali i dodao da je rast BDP u prvom tromesečju ove godine iznosio 4,1 %, a da se očekuje da će u drugom tromesečju biti od 3,6 do 3,7 %.

Podsetio je da javni dug trenutno iznosi 52,1 % BDP što je, kako je naglasio, ispod mastrihtskog kriterijuma EU.

„Ne odustajemo ni od jedne investicije, gradimo 10 autoputeva i brzih saobraćajnica, ne odustajemo zato što investicije pokreću našu građevinsku industriju“, rekao je Mali i dodao da naš izvoz raste u odnosu na uvoz, ukoliko se zanemari uvoz energenata.

„Kurs je takođe važan, jer je od 2008. do 2010. ‘pojeo’ povećanje penzija, dok je 2012. bila dvocifrena inflacija“, rekao je Mali i naglasio da sada inflacija postoji, ali da je cilj da se realnim povećanjem penzija i plata, kao i zadržavanjem svih (domaćih) investicija i privlačenjem stranih održi stopa privrednog rasta.

On je istakao da to nije lak zadatak ali da je vlada „očigledno nešto dobro radila do sada i da hoće tako i da nastavi“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ana Brnabić: „Izvoz IT usluga za četiri meseca 740 miliona evra“

Foto: Unsplash

Sve veću ulogu u rastu ekonomije u Srbiji igra sektor usluga, a izvoz IT usluga u prva četiri meseca ove godine dostigao je 740 miliona evra, koliko je bio izvoz u celoj 2016. godini, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je naglasila da je povećan izvoz tri puta za šest godina i istakla kako veruje da će tokom 2022. biti dostignut cilj a to je da „izvoz naše pameti bude veći od dve milijarde evra“.

Brnabić je rekla i da joj je zadovoljstvo da sve obavesti da smo za inicijativu „Moja prva plata“ dobili međunarodnu nagradu od organizacije Imagine Europe, kao najbolja inicijativa u 2021. godini.

Ona je podsetila da je tokom tog programa više od 17.000 mladih dobilo priliku da stekne radno iskustvo i da će Vlada nastaviti sa njim i dalje.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu