Connect with us

Ekonomija

Siniša Mali: „Dobri rezultati fiskalizacije, od ponedeljka prijave za još 100 evra pomoći za mlade“

Foto: Unsplash

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da su rezultati, koji se postižu od kada je uveden novi sistem e-fiskalizacije odlični, i napomenuo da je to važan alat u borbi protiv sive ekonomije, jer je obezbeđena neuporedivo bolja kontrola i pregled poslovanja.

„Više puta sam napominjao da moramo da se ponašamo drugačije, da razumemo da svako mora da uzme fiskalni račun. Pogledajte situaciju u svetu, nikada veća kriza nije bila, a naša država je i dalje stabilna, pomažemo, a i dalje imamo novca. Napominjem da ne zaustavljamo nijednu investiciju, grade se auto-putevi, sve što treba. Moramo imati fer i transparentan sistem e-fiskalizacije. Deo svakog računa ide u budžet, a iz te mase finansiramo pomoć i građanima i privredi“, objasnio je Mali na TV Pinku.

„Uz e-fakture, ogromnu reformu koju smo pokrenuli od 1. maja, počeli smo poslovanje da menjamo nabolje… Dakle, svi zajedno treba da učestujemo u suzbijanju sive ekonomije. Novi sistem to obezbeđuje – jeftinije je za privredu, brže je, efikasnije, bolja je kontrola Poreske uprave… Nećemo praviti kompromise kada je primena ovog sistema u pitanju“, naglasio je Mali.

Napomenuo je da su ekonomski rezultati koje Srbija postiže odlični, jer bez obzira na ogromne potrese na svetskom nivou, ne staju investicije i ne staje razvoj zemlje.

„Treću godinu zaredom traje ekonomska kriza, a mi smo u prvom kvartalu ostvarili rast od 4,3 %, a u drugom kvartalu očekujemo rast od 3,7 %. Pogledajte najrazvijenije zemlje koje se suočavaju i sa recesijom, nestašicom novca, velikim otpuštanjima, nestašicom hrane. U Srbiji nemate taj scenario. Naš cilj je da u naredne četiri godine imamo prosečnu platu od 1.000 evra i prosečnu penziju od 500 evra, da naša zemlja bude umrežena auto-putevima“, rekao je ministar.

Najavio je da u ponedeljak, 16. maja, počinju prijave za još 100 evra pomoći za mlade od 16 do 30 godina, a koji se nisu prijavili u prvom krugu.

Mali je podsetio i na veliku pomoć za poljoprivrednike, jer su subvencije po hektaru povećane sa četiri na osam hiljada dinara, kako bi im setva bila olakšana.

„Srbija je jedinstvena, rekao bih u svetu, ali da se zadržimo u Evropi, jer imamo dovoljne rezerve brašna, pšenice, kukuruza, ulja i svega ostalog, čak i za godinu ili dve dana. Veoma pažljivo smo vodili računa o tome, kao i o svemu ostalom. U prva tri meseca ove godine imamo 72 milijarde dinara deficit u budžetu, što je mnogo bolji rezultat, pošto smo planirali deficit od 82 milijarde, a isplatili smo ogromnu pomoć. Uz sve to, vratili smo i 188 milijardi dinara, odnosno milijardu i po evra starih dugova u prvom kvartalu“, naveo je ministar.

Kako je objasnio, Srbija ne odustaje od reformi, koje su važne za dugoročni razvoj zemlje.

„Istakao je da država pokušava da na sebe ponovo preuzme najveći teret, a gledaćemo i kako da pomognemo i u budućnosti, kako bismo što više zaštitili naše građane“, zaključio je Siniša Mali.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Aleksandar Vučić: „Struja će morati da poskupi“

Foto: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će struja morati da poskupi, ali da to svakako neće biti „preko noći“, kao i da će se nadležni truditi da to i dalje bude niska cena, iako veća nego do sada.

Vučić je, govoreći za TV Pink o ceni struje i poskupljenju, rekao da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi, bila je ranije u Ukrajini, od kako je izbio rat više, nije, kao i u Gruziji.

Nema više niko u Evropi cenu kao u Srbiji. To je kod nas suštinski socijalna kategorija, što nije fer, prema EPS-u, ali je tako, rekao je Vučić.

Gledaćemo da držimo da cena i dalje bude izuzetno niska, ali će morati da se poveća u nekom trenutku, dodao je predsednik.

On je pojasnio da i kada se najavi povećanje cene struje, mora da prođe mesec dana ili dva, dok to ne odobri agencija, tako da svakako ne može da se desi „preko noći“.

Dodao je da mora da se očuva finansijska stabilnost zemlje, ali i da mora mnogo da se ulaže u EPS, kako se ne bi kopalo 60.000-70.000 tona, već 90.000 tona uglja i kako bi sistem bio održiv.

Ukazao je da moramo da radimo i na izgradnji nuklearnih elektrana, dodajući da je i danas razgovarao sa mađarskim partnerima o tome da Srbija „uđe“ delom u mađarsku nuklearku Paks, da plati 1,8 milijardi za svoj deo.

Oni bi, kaže, da „uđu“ u hidroelektrane Ðerdap ili Bistricu, jer su im potrebna reverzibilni izvori.

„Moramo da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije, najčvršću poziciju imate tada. To su pitanja za razgovor, a da li će i šta neko od političara da kaže, ne sekiram se. Kada nemaju šta da kritikuju, pričaju o institucionalizaciji“, rekao je Vučić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu