Connect with us

Aktuelno

Šiju za Guči, rade za minimalac – Od 1.000 radnika 800 u štrajku u fabrici Falk East u Knjaževcu

Pixabay

Od 1.000 radnika fabrike obuće Falk East u Knjaževcu u petak je od sedam sati njih 800 štrajkovalo. Traže veće plate, ali i 50 dinara više za topli obrok, kao i stilumanse, jer posla, kako tvrde za Danas, ima.

– Veliko je nezadovoljstvo svih zaposlenih, pokušavamo od januara da razgovorima sa rukovodstvom dođemo do rešenja, do povećanja zarada, međutim nije bilo razumevanja. Pre nekoliko dana dali smo im rok do 1. juna da ispune sve naše zahteve, a to je povećanje plata od 10%, 15.000 dinara stimulansa, ali i povećanje toplog obroka sa 150 do 200 dinara – kaže za Danas Uroš Savić, predsednik sindikata UGS Sloga u ovoj kompaniji.

Rukovodstvo je, kako kaže, napravilo sastanak i stavilo do znanja da ne želi da ispuni zahteve, a kao razlog naveli su loše poslovanje, krizu u celom svetu.

– Prošlu godinu smo završili dobro, dobili smo pohvale, ali, nažalost, samo usmene. Njihova ideja je bila da tek kada se završi ova sezona koja je dosta dobra pregovaramo o povećanju u septembru – ističe Savić i dodaje da im je plata ispod minimalca ili oko minimalca, a da je u firmi nekih 1.000 radnika, od toga 80% u štrajku.

Darko Vidaković, u firmi radi od 2011. i kako kaže od tada se plata nije mnogo povećala.

– I dalje smo tu negde na minimalcu, imamo malo više. Dobili smo neki stimulans, malo povećali topli obrok, ali norme su povećane i za 70%, a mi i dalje primamo minimalac, a inflacija je otišla u nebo. Mnoge kolege rade po dva posla, jer sa jednom platom ne može da se živi. Može da se preživi, ali sa žestokim odricanjima – kaže Vidaković.

Ni Sanja Antić koja je sa kolegama ispred knjaževačke fabrike ne može normalno da živi sa paltom koja je – minimalna.

– Ne može normalno da se živi sa minimalcem, a posla ima i radimo i više nego što treba. Radimo osam sati, nema prekovremenog, ali posao koji smo nekada radili prekovremeno sada smo smestili u ovih pet dana. A plata je ista i trebalo bi da se to sredi – istakla je Antić.

Falk East radi za mnoge svetske brednove, između ostalog šiju za Gucci, Falkoto, Naturino i mnoge druge.

Radnici, zaposleni u italijanskoj kompaniji koja je kupila nekadašnju fabriku obuće Leda, iskazali su nezadovoljstvo i 2017. godine, kada je više od 600 zaposlenih u krugu fabrike održalo jednočasovni štrajk upozorenja, zahtevajući zaključenje kolektivnog ugovora i smenu direktora proizvodnje, što je rezultiralo pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu