Connect with us

Politika

Sergej Lavrov o situaciji na Kosovu: „Zapad stao na stranu Albanaca, dalje odluke donosiće predsednik Srbije“

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da je situacija na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva, napeta i da zabrinjava, piše Kosovo online, prenoseći Raša tudej Balkan.

Lavrov je podsetio da je Zapad podržao samostalnost Kosova, iako nije bilo referenduma, dok se isti takav princip nije koristio u slučaju Krima.

Naveo je da su zapadni državnici ipak odlučili da daju prednost teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, iako je stanovništvo Krima o prisajedinjenju Rusiji odlučilo nakon glasanja.

Ruski šef diplomatije naveo je da je Kosovo dobilo samostalnost jednostranim i nezakonitim proglašenjem, dok sve ono što je EU dogovorila sa Beogradom i Prištinom pre oko 10 godina još nije u potpunosti sprovedeno u delo. To se, kako je ocenio, ni neće desiti, jer je „Zapad stao na stranu separatista“, te po tom pitanju „niko ništa ne planira da uradi“.

„Uznemirava ponašanje prema srpskom stanovništvu koje ovih dana izražava protest zbog nezakonitog preuzimanja vlasti na severu autonomne pokrajine“, rekao je Lavrov, dodajući da je NATO stao na stranu separatista.

On je ponovio da su izbori za gradonačelnike opština na severu Kosova nelegitimni, jer je u njima učestvovalo svega oko tri odsto stanovništva.

Dalje odluke, kako je kazao, donosiće predsednik Srbije, srpski narod i Srbi koji se na severu Kosova bore za svoja prava.

Upozorio je da u centru Evrope sazreva konflikt, na istom tom mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju protiv tadašnje Jugoslavije.

Ukazao je na činjenicu da, u skladu sa dokumentima Ujedinjenih nacija, treba poštovati suverenitet i teritorijalnu celovitost svih onih zemalja čije vlade poštuju pravo lokalnog stanovništva na samoopredelenje i čiji predstavnici zastupaju interese svih naroda koji žive na teritoriji tih država.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Edvard Ferguson: „Sebična ruska kampanja uticala na rast cena“

Photo: Unsplash

On je na otvaranju Beogradskog ekonomskog foruma rekao da postoje velika neizvesnost i ozbiljna ograničenja po pitanju globalne ekonomije.

Ferguson je naveo da je industrijski rast u Srbiji pao za 4 % zbog smanjenja potražnje partnera.

Istakao je da rat utiče na najranjivije i naveo da je globalno zabeležen pad od 10 do 12 odsto u proizvodnji pšenice i ječma, da je smanjen i izvoz iz Ukrajine, a da je zemljama Afrike najviše treba ukrajinsko žito.

Ferguson je rekao da će morati da se smanji sposobnost Rusije na napravi ponovo sličan vojni pritisak i da Evropa nikada više neće biti u situacija da mora da se oslanja na ruski gas i naftu, uz nove vidove zelene energije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu