Povežite se sa nama

Politika region

Šefovi misija zemalja: „Kosovske institucije još nisu sprovele upis zemljišta manastira Dečani“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD zabrinuti su zato što kosovske institucije još nisu sprovele upis zemljišta manastira Dečani.

Oni su i dalje zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i pravosuđa nije sproveden zakonit upis zemljišta, u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte.

Kako se ističe „nesprovođenje ove i drugih sudskih odluka podriva posvećenost vlade sprovođenju vladavine prava i njenom poštovanju nezavisnog pravosuđa“.

„Sprovođenje ovih odluka je fundamentalna demokratska odgovornost neophodna za demokratsku konsolidaciju Kosova i buduće evroatlantske integracije. Još jednom podstičemo Vladu Kosova da ostavi političke nesuglasice po strani, prihvati svoje demokratske odgovornosti i u potpunosti sprovode sve sudske odluke“, piše u saopštenju.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar dolaze na Kosovo radi narednih koraka u dijalogu Kosovo-Srbija

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviće na Kosovu od 31. januara do 2. februara, u cilju daljeg napretka u dijalogu Kosovo Srbija.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u Prištini, oni će se sastati sa političkim rukovodstvom Kosova, liderima političkih partija, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

„Glavna svrha posete je razgovor o narednim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz podršku EU i SAD. Specijalni predstavnik EU Lajčak će se, takodje, sastati sa predstavnicima civilnog društva i posetiti zajednički prelaz Mutivode“, navodi se u saopštenju.

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenir (Jeff Hovenier) ocenio je da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovo.

„Moj tim i ja jedva čekamo specijalnog predstavnika Eskobara na Kosovu sledeće nedelje. Napredak u dijalogu uz podršku EU ostaje najbolji način da se osigura da kosovski lideri mogu da održe svoja obećanja građanima i da Kosovo bude priznato i da mu se dodeli mesto, koje mu pripada“, napisao je on.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu