Connect with us

Politika region

Šefovi diplomatija Srbije i Španije: „Ekonomska saradnja dve zemlje značajno unapređena“

Photo: Unsplash

Ministri spoljnih poslova Srbije i Španije Ivica Dačić i Hose Manuel Albares ocenili su u Beogradu da je ekonomska saradnja dve zemlje „značajno unapređena“, ali da ima još prostora za napredak.

Dačić je novinarima nakon sastanka rekao da je spoljno-trgovinska razmena dve zemlje prošle godine bila gotovo milijardu i po evra, „što je veliki pomak“.

Španski ministar izrazio je želju te zemlje da ojača prisustvo na Zapadnom Balkanu, a posetu regionu počeo je u Srbiji koju je ocenio kao „veoma važnu“ za Španiju u svim oblastima saradnje.

„Da bismo približili Balkan Evropi specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak zna da može računati na Španiju i na naše predsedavanje Evropskom unijom. Često sam sa njim u kontaktu, poslednjih sedmica naročito, da bismo razgovarali na tu temu“, rekao je on novinarima nakon sastanka.

Dačić je ocenio da su odnosi dve zemlje „odlični i prijateljski“ i da beleže „veliki uspon“.

Kada je reč o Kosovu, Dačić je zahvalio Španiji na podršci teritorijalnom integritetu i istakao da se ne radi samo o interesima Srbije nego o univerzalnim principima međunarodnog prava i da svaka država „ima svoje Kosovo“.

„To stvara i stvorilo je već velike probleme u tumačenju različitih situacija širom sveta. I Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet Španije“, rekao je ministar Dačić.

Kao još jedan pozitivan aspekt saradnje ministri su istakli Institut Servantes, koji sledeće godine obeležava 20 godina postojanja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Rodoljub Šabić: „Velike šanse za pobedu opozicije na izborima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu“

Photo: Unsplash

Šabić je za list Nova komentarišući beogradske izbore kazao da nije realno očekivati ono što je glavni zahtev opozicije, a to je da prvo budu održani vanredni beogradski izbori.

„SNS dobro zna da bi u Beogradu izvesno doživeli poraz i mislim da je isključeno da bi to dozvolili. Poraz u glavnom gradu sam po sebi znači mnogo, a u predvečerje parlamentarnih izbora imao bi za dodatni efekat lošiji rezultat SNS i na tim izborima“, istakao je Šabić.

Kako je naveo, kada je reč o parlamentarnim izborima, misli da i istaživanja pokazuju da uz raspoložive resurse, dosadašnje saveznike, „ali i sa nekim pritajenim“, SNS ima veće šanse.

Govoreći o datumu izbora, rekao je da u ovom trenutku čak ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odlučio kada će ih biti, kao i da sumnja da su ozbiljne najave da će ih biti u martu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu