Connect with us

Ekonomija

Saudijska Arabija „negira“ da će smanjenje proizvodnje izazvati nestašicu nafte na tržištu

Photo: Unsplash

Ministar nafte Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman demantovao je prognoze da strategija reza proizvodnje te zemlje vodi svet u manjak nafte već ove godine.

Kako prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na Rojters govoreći na Svetskom naftnom kongresu u Kalgariju, on je rekao da nedavna smanjenja proizvodnje nemaju za cilj povećanje cena već stabilizaciju tržišta.

Ne radi se o podizanju cene, već o donošenju ispravnih odluka kada imamo podatke,” rekao je princ Abdulaziz bin Salman, navodeći kao primere kontinuiranu neizvesnost oko potrošnje nafte u Kini, pad proizvodnje u Evropi, kao i tok inflacije i nivo kamatnih stopa u Severnoj Americi i Evropi. Odbacujući procene da će tržište sirove nafte imati veliki deficit u četvrtom tromesečju, on je ukazao da prognoze ponude i potražnje nisu uvek pouzdane.

On je ujedno kritikovao prognoze o deficitu ponude koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), tvrdeći da se ta agencija bavi politikom umesto analizom tržišta.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Aleksandar Vučić: „Od 94 miliona evra za gasovod Srbija-Bugarska, 50 miliona je poklon Evropske unije“

Photo: Unsplash

Vučić je za televiziju Pink rekao da je ostatak, oko 20 miliona evra, finansiran iz republičkog budžeta.

Kako je istakao, povezivanje preko interkonektora sa Bugarskom obezbediće dodatni gas za Srbiju, a preko njega će biti moguće zakupiti i deo azerbejžanskog gasa, kao i gas iz Aleksandropolisa.

„Biće veća mogućnost dobijanja gasa sa teritorije Bugarske, Grčke i drugih zemalja. To će omogućiti sigurnost u snabdevanju i bolje cene“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra, nakon puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, biti izveden prikaz sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, kojima će prisustvovati predstavnici iz Bugarske i Azerbejdžana.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu