Connect with us

Ekonomija

Sankcije Rusiji narušavaju dominaciju dolara u trgovini naftom

Photo: Pixabay

Sankcije Rusiji, koje predvode Sjedinjene Američke Države, počele su narušavati decenijama staru dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini naftom, jer je većina poslova s Indijom, najvećim ruskim kupcem morem izvezene nafte obavljena u drugim valutama, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Nakon što je koalicija zapadnih zemalja nametnula Rusiji ograničenje cene nafte 5. decembra, indijski kupci su platili većinu ruske nafte u valutama koje nisu dolar, uključujući dirham Ujedinjenih Arapskih Emirata i odnedavno rusku rublju.

Neki trgovci sa sedištem u Dubaiju i ruske energetske kompanije Gasprom i Rosnjeft traže plaćanja bez dolara za određene specijalne razrede ruske nafte, koja je poslednjih sedmica prodana iznad granice od 60 dolara po barelu.

Tri indijske banke podržale su neke od transakcija, jer Moskva nastoji da „dedolarizuje“ svoju ekonomiju i trgovce kako bi izbegla sankcije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Srbija sa EIB potpisala grant od 175 miliona evra, druga tranša za brzu prugu Beograd – Niš

Photo: Unsplash

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević Srbije izjavila je da će bespovratna pomoć EU u iznosu od 174,6 miliona evra za ovaj deo pruge doprineti značajnom poboljšanju bezbednosti putničkog saobraćaja u Srbiji, skraćenju dužine putovanja, bržem prevozu robe i smanjenju troškova održavanja železničke infrastrukture.

„Zbog svega toga, putovanja i transport robe vozom biće privlačniji i građanima i privredi. I na ovaj način, naša država, u partnerstvu sa EU i uz njenu podršku, ostvaruje svoje nastojanje da se infrastrukturno poveže sa susednim državama i sa čitavom Evropskom unijom i time doprinese sveupnom razvoju Srbije“, naglasila je Miščević.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić zahvalio je EIB na podršci srpskim železničkim projektima i istakao da će ovaj sektor biti prioritet za zemlju u narednom periodu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre je rekao je da nova železnica koju finansira EU menja stvarnost na terenu na pozitivan način i vodi nas u novu budućnost.

„Dok je trenutno za putovanje od Beograda do Niša potreban skoro ceo radni dan, to će – kada projekat bude završen – trajati samo sat i 40 minuta. Za ovo vreme možete pogledati lep film dok putujete. Ovaj projekat omoguć́ava budućnost u kojoj su ljudi bliži, bolje povezani unutar Srbije, ali i Evrope i regiona. Ova nova pruga će otvoriti mnoga nova radna mesta i podstaći privredni rast“, kazao je on.

Podseća se da je u poslednjih 10 godina EIB  širom sveta podržala železnički sektor sa više od 39 milijardi evra, pomažući izgradnju i unapređenje gotovo 2.000 kilometara pruga i 304 stanice.

Kao vodeći finansijer strateških železničkih deonica na Zapadnom Balkanu, EIB je u železnički sektor uložila preko 1,2 milijarde evra, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu