Povežite se sa nama

Privreda

Šalteri za privrednike u Srbiji odlaze u prošlost

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Privrednici u Srbiji vrlo često dugo čekaju razne dozvole, a u kontaktu sa državnom administracijom komplikovano je i ono što tome prethodi.

Upravo zbog toga država je u okviru reforme javne uprave formirala portal Registar administrativnih postupaka.

Sve informacije o dokumentaciji, koja bi privrednicima mogla da zatreba, o iznosima koje treba uplatiti, na koji tekući račun, gde da predaju zahtev, objedinio je portal Registra administrativnih postupaka. Pošto je na internetu, efekat je kao da ste u šalterskim redovima uvek prvi, prenosi RTS.

„Želimo da poreskom obvezniku, odnosno privredniku Republike Srbije, učinimo sve informacije o njegovim pravima i obavezama lako dostupnim, da na jedan do tri klika on dobije sve informacije, da ne provodi vreme pred šalterima, da ne ide da se informiše na određenim šalterima, da ne mora da okrene nekoliko brojeva telefona da bi dobio određenu informaciju“, objašnjava Ninoslav Kekić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike.

Od ukupno 2.600 postupaka sa kojima se privrednici suočavaju, u Registru ih je dostupno oko 1.600. Ostali će biti dostupni u fazama. Veliki portal, velika i očekivanja.

„Ja zamišljam da ćemo moći da podnesemo zahtev za određenu potvrdu ili papir i da ćemo dobiti i neku garanciju u kom roku nam stiže određeni papir“, ističe Marija Ivanković Jurišić, privrednica „Marija handmade“.

Naglašava da je to jako važno, jer su privrednici vrlo često ograničeni rokovima kada apliciraju za razne stvari za šta su im potvrde i potrebne.

U Vladi pozivaju privrednike i građane da prijave ako primete da na portalu neki podaci nedostaju.

Pokretanje portala Registra administrativnih postupaka jedan je u nizu rezultata reforme javne uprave, koju Srbija sprovodi uz podršku Evropske unije.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Žetva pšenice tek u julu

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Žetva pšenice se ove godine očekuje tek oko 10. jula, ali izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Jozef Fokman, poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada, smatra da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji izgled ove kulture.

Ratari se nadaju dobrim prinosima, a iščekuju da će kilogram novog roda pšenice biti skuplji nego ranije, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine i 25 dinara.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV-a. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Kako ističe Galetin, kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu, mogao bi da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od 10 % u odnosu na prethodnu cenu tokom vršidbe, prenosi eKapija.

Prema njegovim rečima, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na cenu kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

“Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije. Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrednicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su čuvali pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljivača, te su na pšenici ostvarili lepu zaradu”, naveo je Galetin.

U Agrarnom savezu Srbije smatraju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a. Nenad Manić, predsednik ovog saveza, navodi da otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu