Povežite se sa nama

Politika region

S kim će na izbore SDS i Nova stranka?

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Partneri u međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evroposkog parlamenta Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i Nova stranka Arisa Movsesijana imaju suprotne stavove o broju kolona, u kojima opozicija treba da izađe na predstojeće izbore.

Dok u Novoj zagovaraju jednu listu i pozivaju na dijalog, u SDS smatraju da je najbolji način za podizanje izlaznosti i pobedu nad režimom formiranje više ideološki profilisanih kolona.

Pitali smo generalnog sekretara SDS Konstantina Samofalova koga u toj partiji vide kao  partnere i da li bi za njih bio prihvatljiv zeleno-levi blok u kojem su inicijativa „Ne davimo Beograd“ i „Zajedno za Srbiju“.

Verovatno je izlazak u više ideološki profilisanih kolona na parlamentarnim izborima, kao i nastup sa više opozicionih predsedničkih kandidata, najefikasniji put za podizanje izlaznosti. Veća izlaznost je neophodna da bi se sprečila pobeda Vučića u prvom krugu, a veći broj kolona omogućava nam da dopremo do svakog birača i izvučemo ljude iz apstinencije. Crnogorski model, kada su postojale tri kolone, jeste jedan dobar model za borbu protiv vlasti. U tom kontekstu, razgovaraćemo sa svim srodnim političkim strankama koje dele naše vrednosti, i koje su bliske idejama levog centra i socijaldemokratije – odgovorio nam je Samofalov.

Kako je dodao, za sada se razgovara sa Demokratama Srbije o udruživanju, postoji protokol o saradnji sa koalicijom Tolerancija koju čine Bošnjačka građanska stranka, Vlaška narodna stranka i Crnogorska stranka, a, kako je naveo, imamo i korektnu saradnju sa Novom strankom.

– U svakom slučaju, naša vrata su otvorena za razgovor sa svima, koji su spremni da napravimo jasan socijaldemokratski program rada – poručuje Samofalov.

Na pitanje kada će se znati u kojoj je SDS koloni i da li bi u zeleno-levi blok, on odgovara da će javnost obavestiti čim budu imali definisane sve detalje u vezi nastupa na izborima.

S druge strane, Aris Movsesijan upitan da li su za jednu kolonu ili ipak nisu za saradnju sa Dverima, SSP, DS, Narodnom strankom….kaže da ta partija od početka poziva da se opozicija udruži i nastupi na jednoj listi.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu, sledeće nedelje potpisivanje dokumenata.

Članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca postigli su danas načelni dogovor o završnom dokumentu o poboljšanju izbornih uslova, a potpisivanje se očekuje sledeće nedelje, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

„Ovo danas je bio završni sastanak. Mi smo danas završili raspravu, ostaje da tim koji vodi Dejan Ðurđević iz Vlade Srbije pretoči u papir dodatne predloge koje smo čuli i koje je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Dačić novinarima. Dačić je ocenio da su svi učesnici dijaloga zadovoljni, možda, kako je rekao, ne u potpunosti.

„Veliko je zadovoljstvo što je vlast pokazala želju za kompromisom i implementiraćemo sve što smo dogovorili, da sutra svi možemo da kažemo da je dijalog dao rezultate i da niko ne sme da koristi ove teme za bacanje ljage na Srbiju“, rekao je Dačić.

On je dodao da su svi na sastanku rekli da će potpisati dokument, navodeći da će se to dogoditi sledeće nedelje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je došao u Skupštinu, gde je učestvovao na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca o izbornim uslovima.

Vučića je ispred Skupštine sačekao predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Među prvima u Skupštinu su stigli zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, a tu su i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i potpredsednik Skupštine i funkcioner SNS Vladimir Orlić.

Na današnjem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca očekuje se da vlast i opozicija dođu do završnog dokumenta o poboljšanju izbornih uslova.

„Na osnovu svih predloga koje smo imali do sada probaćemo da dođemo do završnog dokumenta, koji bi imao kao svoj krajnji cilj da većina učesnika bude zadovoljna i tokom i rezultatima dijaloga“, rekao je ranije za Tanjug Ivica Dačić.

Time bi posle dijaloga koji je vođen sa evroparlamentarcima, posle zaključaka i mera, koje je vlast počela da sprovodi, bio zaokružen proces međustranačkog dijaloga, dodao je Dačić.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Sponzorisano

  • Massage House baner

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu