Connect with us

Ekonomija

Rusija smanjila proizvodnju nafte za 700 hiljada barela dnevno

Photo: Unsplash

Rusija je u martu smanjila proizvodnju sirove nafte za 700.000 barela dnevno, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Blumberg.

Podsećanja radi, Rusija je u februaru upozorila da će smanjiti proizvodnju sirove nafte zbog zapadnih sankcija za 500.000 barela dnevno. Tada je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao da do smanjenja proizvodnje dolazi zbog zabrana uvoza iz Evropske unije i ograničenja cena domaćih proizvoda. Rusija je saopštila da je njen izvoz sirove nafte i goriva u potpunosti preusmeren od kraja marta, pri čemu je izvoz “crnog zlata” pao za samo 123.000 barela dnevno, ali je ostao iznad 3 miliona barela dnevno.

Prema izvorima Blumberga, podaci Ministarstva energetike pokazuju da je Rusija proizvodila u proseku dnevno u martu 9,4 miliona barela bez kondenzata. U 2021, ruska proizvodnja nafte i kondenzata dostigla je 10,5 miliona barela dnevno.

To znači da je Rusija smanjila proizvodnju između 700.000 i 740.000 barela dnevno, značajno više u odnosu na navedenih 500.000 barela dnevno, konstatuje Blumberg.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu