Connect with us

Politika

Rusija odgovorila Americi: U pitanju je čitava lažna kampanja

Foto: Unsplash

Marija Zaharova demantovala je navode američkih medija da Rusija navodno „nagomilava“ snage u blizini ukrajinske granice.

Kako kaže portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, ne radi se o jednoj dezinformaciji, već je u pitanju čitava lažna kampanja.

Ona je skrenula pažnju na to da su u pitanju najmanje tri američka medija – „Politiko“, „Vašington post“ i „Forin polisi“, koja su kao po direktivi u pravom napadu panike objavila materijale o dovlačenju ruske vojske ka granici Ukrajine.

„To nije bila jedna lažna vest, već čitava nova fejk kampanja u američkim medijima“, objasnila je Zaharova.

Prema njenim rečima, američki mediji su izvukli fotogafije navodno ruskih tenkova kod ukrajinske granice iz raznih izvora. Pored toga, niko se po tom pitanju nije obratio ruskoj strani, dodala je portparolka.

„Šta mogu da kažem, američki novinari su sa zadovoljstvom objavili lažnu vest opremivši je fotografijama i video-materijalima koji dovode u pitanje njihovo kritičko razmišljanje. Pritom, izvukli su ih sa naloga na Tiktoku i pozivaju se na voronješke blogere. Niko nije stupio u kontakt sa nama. Uverena sam da nisu stupili u kontakt ni sa kim sa ruske strane ko bi predstavljao našu zemlju. Ali to je klasika“, rekla je Zaharova, imajući u vidu pisanje lista „Politiko“.

Kako kaže, ne bi se začudila da američki mediji uskoro objave fotogafije nekog tenkovskog konvoja T-34 u blizini pomorskih granica Belorusije. Ranije je američki list „Politiko“ objavio satelitske snimke, koji, kako tvrde, pokazuju da Rusija navodno grupiše snage i vojnu tehniku na granici sa Ukrajinom.

U članku se napominje da su snimci koji pokazuju da Rusija nagomilava tenkove, samohodno oruđe i vojni arsenal u području grada Jeljni, koji se nalazi u Smolenskoj oblasti.

Interesantna je činjenica da se ona nalazi na granici sa Belorusijom, a ne sa Ukrajinom. Prethodno je list „Vašington post“ javio 30. oktobra, da američki i evropski zvaničnici izražavaju zabrinutost, jer, navodno, prate prebacivanje dela ruskih snaga ka granici sa Ukrajinom.

U članku se navodi da su zapadne zemlje posebno počele da primećuju ovo premeštanje poslednjih nedelja, nakon što je Rusija sredinom septembra završila velike vojne vežbe sa Belorusijom „Zapad 2021“.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost, zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu