Connect with us

Politika

RSE: „Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom danas u Moldaviji“

Photo: Unsplash

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Makron je ovu vest saopštio tokom govora na konferenciji GLOBSEC održanoj u Bratislavi.

Na ovoj konferenciji o globalnoj bezbednosti učestvovao je i Kurti, koji se sastao sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom i izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Ovi sastanci će biti održani odvojeno između francuskog predsednika i nemačke kancelarke sa liderima Kosova i Srbije.

Sastanci će biti organizovani na marginama samita Evropske političke zajednice u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu.

On je rekao da kosovske vlasti „snose odgovornost za nemire, koji su značajno porasli“ na severu Kosova, otkako su novi albanski gradonačelnici stupili na dužnost u opštinama sa srpskom većinom.

Stav francuskog predsednika je u koordinaciji sa izjavama Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja Kvinte, koje su Vladu Kosova proglasile krivom za zategnutost situacije na severu Kosova.

Međunarodne reakcije usledile su nakon akcije kosovske policije, 26. maja, u tri opštine na severu Kosova, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, da obezbedi pristup opštinskim objektima novim predsednicima ove tri opštine.

Eskalacija na severu kulminirala je u ponedeljak, 29. maja, kada su mirovne trupe KFOR-a intervenisale u Zvečanu „kako bi izbegle sukobe između strana i da se rizik od eskalacije svede na najmanju moguću meru, a napali su ih neki nasilni demonstranti, za koje kosovska vlada kaže da su srpske kriminalne bande“.

U ovom sukobu koji se dogodio povređeno je 30 vojnika Kfora.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Žozep Borelj ne isključuje mogućnosti uvođenja kaznenih mera protiv vlasti u Srbiji

Photo: Unsplash

Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahteve EU u vezi sa smirivanjem napetosti na severu Kosova, i ukoliko proceni da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mera i protiv vlasti u Srbiji, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

“Mere su preduzete u vezi sa Kosovom. Reč je o političkim i finansijskim merama, među kojima su obustava poseta i događaja na visokom nivou, osim Dijaloga koji vodi EU. Te mere takođe imaju uticaja i na finansijsku podršku Kosovu. Suspenzija je privremena i reverzibilna i ona će biti ukinuta čim dođe do deeskalacije na terenu. Istovremeno, pomno pratimo da li Srbija ispunjava zahteve EU i u slučaju nepoštovanja, EU je spremna da razmotri mere“, naveo je Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno još u junu, nakon sukoba ispred zgrada opština na severu Kosova, on je ponovio da „deeskalacija mora da se desi sada, sa obe strane” i da su nasilni akti kao taj od 29. maja „potpuno neprihvatljivi i ne mogu se ponoviti u budućnosti”.

U dopisu se podseća da je Borel još 3. juna u ime EU pozvao Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mere za smirivanje situacije na severu Kosova, stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba, da ponašaju odgovorno i odmah sprovodu Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov Aneks, što uključuje, bez ikakvog daljeg odlaganja ili preduslova, početak rada na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kako se dodaje, EU je takođe pozvala Srbiju da smanji status pripravnosti oružanih snaga.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu