Connect with us

Politika

RSE: „Rok za ukidanje šengen viza za Kosovo pomera se sa 1. novembra na 1. decembar 2023.“

Photo: Unsplash

Rok za ukidanje šengen viza za Kosovo pomera se sa 1. novembra na 1. decembar 2023, ali će taj datum biti definitivan, bez obzira da li će do tada profunkcionisati Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS), javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Češko predsedništvo Evropske unije (EU) je sastavilo novi nacrt odluke o viznoj librealizaciji za Kosovo u kojem je datum primene pomeren sa 1. novembra na 1. decembar naredne godine.

„Izuzeće od viznog režima će se primenjivati samo od datuma početka rada ETIAS, ali u svakom slučaju najkasnije do 1. decembra 2023.“, navodi se u najnovijem nacrtu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u Šengen zoni i čeka na ovaj korak već deceniju, još od 2012.

Ovo pomeranje datuma kada bi vizna liberalizacija za Kosovo trebalo da stupila na snagu se, prema diplomatskim izvorima, argumentuje činjenicom da se kosovskim građanima žele zasigurno omogućiti bezvizna putovanja u Schengen zonu, ako po planu, ETIAS 1. novembra ne bude potpuno funkcionalan, navodi RSE.

Od petka 11. novembra je počela pojednostavljena pisana procedura u skladu sa novim tekstom.

Prema toj proceduri, smatraće se da je akt usvojen na kraju roka koji odredi Predsedništvo, osim ako se tome ne protivi neka država članica. U ovom slučaju, države članice imaju rok do srede, 16. novembra, da eventualno ulože primedbe.

U slučaju da nema nikakvih primedbi, tekst se smatra usvojenim i prelazi sa ekspertskog na politički nivo. Ako se tekst usvoji, ambasadori država članica EU bi oko ovog pitanja trebali raspravljati krajem novembra.

Na kraju ovu odluku, glasanjem trebaju da odobre Evropski parlament i Savet ministara EU, gde se odluka donosi kvalifikovanom većinom To podrazumeva 55 % država članica, koje održavaju 65 % celokupnog stanovništva EU.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu