Connect with us

Ekonomija

Rosnjeft beleži pad proizvodnje “crnog zlata” i gasnog kondenzata

Photo: Unsplash

Kako ističu u Rosnjeftu, kvartalna proizvodnja pala je za 2,2 % na 3,9 miliona barela dnevno, dodajući da je vrednost njegove prodaje u prvoj polovini dostigla 3,9 biliona rubalja (41 milijardu dolara), što je zbog slabijih cena nafte više od četvrtine manje u odnosu na prethodnu godinu.

Ipak, ukupni prihodi u izveštajnom tromesečju porasli su za 12,1 % na dva biliona rubalja.

Profit svetskih naftnih kompanija ove je godine opao za otprilike polovinu u odnosu na 2022. godinu, kada je rat u Ukrajini doveo do skoka cena nafte i gasa.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu