Connect with us

Književnost

Roman „Uvek i samo tvoja“ u prodaji

Foto: Promo

Olivera Jovanović nas u svom novom romanu „Uvek i samo tvoja“ navodi da preispitamo dosadašnja uverenja i sopstveni odnos prema životu.

Oslikavajući portrete svojih junakinja, autorka neprestano samerava snagu ljubavi naspram onoga što nazivamo usudom ili sudbinom.

U ovoj knjizi upoznaćete se sa junakinjama čije životne priče na prvi pogled izgledaju tako da bi mogle biti priče svakoga od nas. Međutim, ubrzo ćete se uveriti u to da snaga priče uvek proizilazi iz pera pisca.

U svačijem životu postoji neki izdvojeni trenutak kada se čovek promeni. Teško je čoveku da se nađe i snađe, naročito kada ratuje pobeđujući, a još teže kada mora priznati da će se, ako još jednom pobedi, vratiti bez vojnika, piše autorka u knjizi „Uvek i samo tvoja“, suočavajući nas sa bolnom istinom da i pobede mogu biti porazne.

I koliko god naslov ove knjige, koji je zapravo posveta koja je utisnuta na poleđini fotografije starog porodičnog albuma, ukazivao da je reč o ljubavnoj priči, autorka nas superiornim pripovedačkim postupkom suočava sa činjenicom da je pojam ljubavi neodvojiv od pitanja smisla života. „Uvek i samo tvoja“ zato jeste, pre svega, priča o smislu.

Britkost u pripovedanju, razbokorena rečenica, preplitanje fiktivnog sa dokumentarnim, intimnog sa opštim, čine ovu priču autentičnom. Naposletku, ona će vas navesti na to da se zapitate da li je glagol govoriti pandan glagolu voleti, što sugeriše sâm naslov romana, ali i sledeća rečenica: Govoriti, čak i onda kada se čini da je govor prazan, govoriti bez prestanka.

Novi roman Olivere Jovanović „Uvek i samo tvoja“ dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danas je obeležen dan Svetog Save „školske slave“, a obeležile su ga sve škole u Srbiji

Širom srbije je danas obeležen dan Svetog Save, dan koje sve škole u Srbije vode kao svoju školsku slavu. Mnogo toga već znamo ko je bio Sveti sava.

Sveti Sava je bio srpski sveštenik, arhiepiskop i nacionalni preporoditelj. Bio je prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, osnivač prvog srpskog vidovdanskog manastira Hilandara i prvi srpski školski sistem, što ga čini jednim od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Sveti Sava se rodio kao Rastko Nemanjić, sin srpskog kralja Stefana Nemanje. Kao mlad čovek, Rastko je odlučio da se posveti bogosluženju i monaštvu, pa je napustio svijet i otišao u Atos, gde se zarekao monaškom zivotu. Tamo je preuzeo ime Sava i postao monah.

Nakon nekog vremena, Sveti Sava se vratio u Srbiju sa ciljem da unapredi crkveni život i da osnuje srpske manastire. On je osnovao prvi srpski vidovdanski manastir Hilandar na Atosu i bio njegov prvi iguman. Tada je počeo da širi pravoslavnu veru među Srbima, što je dovelo do nacionalnog preporoda.

FOTO: Unsplash

Sveti Sava je takođe osnovao prvi srpski školski sistem, što je doprinijelo razvoju srpske kulture i književnosti. On je takođe napisao mnoga dela koja su važna za srpsku istoriju i kulturu, uključujući i „Zakonik svetog Save“, koji je sadržavao pravila za monaški život.

Sveti Sava je preminuo 1235. godine, a njegovo telo je preneto u Srbiju i sahranjeno u manastiru Hilandar. Danas, Sveti Sava se smatra zaštitnikom Srbije i srpskog naroda. Njegov praznik se slavi 27. januara, a mnogi Srbi ga smatraju za svetitelja koji ih je učinio jakim i ponosnim narodom.

Njegov uticaj na veru i kulturu je ogroman, i njegova nacionalna uloga je neosporna. Sveti Sava se smatra za jednog od najvećih sveštenika svog vremena i jednog od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji. On je unapredio pravoslavnu veru, kulturu i književnost.

S.M.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu