Connect with us

Aktuelno

Roditelji đaka VII/2 OŠ „Vladislav Ribnikar“ traže suspenziju direktorke, psihologa i pedagoga

Roditelji učenika iz VII/2 odeljenja OŠ „Vladislav Ribnikar“, koje je pretrpelo najveće posledice tragične pucnjave 3. maja, uputili su dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke te škole, školskog psihologa i pedagoga.

U dopisu, predatom Ministarstvu juče, u koji je Tanjug imao uvid naveli da zahtevaju „hitnu i bez daljeg odlaganja suspenziju direktorke OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ Snežane Knežević do okončanja istrage i utvrđivanje njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima VII/2 odeljenja“.

Takođe, zahtevaju i hitnu suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i školskog pedagoga Jelene Vujičić, i to do okončanja istrage i utvrđivanje njihovo lične odgovornosti za nastali tragični događaj.

Naglasili su da se dopisom drugi put obraćaju neposredno Ministarstvu, jer na prvi nisu dobili odgovor od zvaničnih insitucija, nadležnih za rešavanje zahteva koje su postavili.

Ponovili su i ranije iznete zahteve: da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i saopšti status istrage, da se o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom – šta će biti sa dečakom, u kom statusu su njegovi roditelji jer postoji veliki strah da će on biti na slobodi, šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole.

Takođe, navode da još nisu dobili dogovor na zahteve da se utvrdi „šta je konkretno preduzeto ili će biti preduzeto povodom zahteva za utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz odeljenja, a koji je obišao ceo svet, kao i fotografije roditelja i dece te da se, zbog takvog postupka, odgovorni sankcionišu u skladu sa zakonom“.

Oni su zatražili i određivanje jednog ili manje grupe lica od strane nadležnih organa za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima VII/2 odeljenja zbog svojih specifičnosti.

Takođe zahtevaju izradu i usvajanje posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za VII/2 odeljenje, uključujući i polaganje male mature.

Roditelji u svom dopisu Ministarstvu traže i formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, a po posebnom zahtevu svakog od roditelja.

„Na koji god način da se reguliše integracija preživelih učenika mi, roditelji i deca VII/2 odeljenja, zahtevamo da se svi preživeli učenici našeg odeljenja intaktno vrate u svom sastavu, bez obzira koliko bude učenika i bez popunjavanja učenicima iz drugih odeljenja“, navodi se u dopisu u kojem se dodaje da je ispunjen jedan od zahteva, a to je da đaci VII2 za ulaz u školu koriste mala vrata i da se grupna psihoterapija održava u bilbioteci, a ne u nekom od kabineta.

U dopisu je navedeno da se brinu zbog pretnji na društvenim mrežama.

„Deca nam konstantno dobijaju pretnje i uvrede preko društvenih mreža i zato šmo izuzetno zabrinuti, jer postoji realan rzik da mogu da budu izloženi različitim oblicima nasilja“, naveli su roditelji koji su naglasili i da se ograđuju od javnog istupanja i drugog delovanja predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića.

Roditelji su u dopisu naveli da su „prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperativnost Uprave škole, a pre svega direktorke Snežane Knežević, a delom i predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića“.

Kako su naveli, to se ogleda u sledećem: „Gotovo konstantno izbegavanje da se roditelji VII/2 odeljenja neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima već se te informacije dobijaju iz medija“.

Oni takođe tvrde da direktorka škole izbegava pisanu komunikaciju s roditeljima, „iako su roditelji postavljali pisanim putem – elektronskom poštom određjena pitanja i predloge“.

Navode i da se propusti Uprave škole ogledaju i u „nepostojanje jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od narednih dva do tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou“.

Oni ocenjuju neodgovornim „javno nastupanje u sredstvima javnog informisanja predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića bez odobrenja Saveta roditelja i saglasnosti roditelja VII/2 odeljenja“.

Među zahtevima koje su potpisali roditeji đaka VII 2 je i taj kojim se traže pisani odgovori na „važna i neophodna pitanja radi prevazilaženja strašne situacije nastale zbog masakra nad učenicima našeg odeljenja“ kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo, kao i da propusti ako ih je bilo budu otklonjeni, a odogovorni adekvatno sankcionisani.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Vozio auto-putem u suprotnom smeru, bez dozvole: Crnogorcu (19) oduzet automobil

pol
MUP

Devetanestogodišnji državljanin Crne Gore isključen je sinoć iz saobraćaja nakon što se isto veče oko 22 časa, na prilaznom kolovozu auto-puta Beograd-Niš, na teritoriji Zvezdare, kretao automobilom u zabranjenom smeru.

Kontrolom je utvrđeno da vozač nema vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju vozila.

On je istog dana u prepodnevnim satima, u Novom Beogradu, takođe isključen iz saobraćaja i sankcionisan novčanom kaznom u iznosu od 120.000 dinara.

Devetnaestogodišnjak je zadržan u službenim prostorijama policije, dok je vozilo kojim je upravljao privremeno oduzeto radi vršenja provera.

Nakon isteka mera zadržavanja on je priveden sudiji Prekršajnog suda u Beogradu koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 dana.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu