Povežite se sa nama

Magazin

Robot pčela

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Robot pčela-mini letelice uskoro u prirodi.

Pčele vrše oprašivanje velikog dela biljaka koje koristimo u ishrani.

Ideja naučnika je ta da bi se za oprašivanje mogli koristiti roboti.

S obzirom da je broj pčela u prirodi sve manji, pre svega zbog raznih insekticida, ruski naučnici nude drugu opciju: robo-pčele.

Model bi trebalo da bude najmanje sedam puta veći od prave pčele. Veštačke pčele bi bile od velike koristi za oprašivanje biljaka koje se uzgajaju u plastenicima tokom cele godine.

U planu je da se razvije koncept algoritama, softvera, optičkih sistema i metoda prepoznavanja za precizno pozicioniranje. 

Eidžiro Mijako, istraživač sa japanskog Nacionalnog instituta za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju, izumeo je dron za prenošenje polena između cvetova. Donji deo drona, pokriven je konjskom dlakom i premazan specifičnim lepljivim gelom. U momentu kada dron doleti do cveta, zrnca polena se zalepe za gel, a potom obrišu o sledeći cvet.

Neophodno je unaprediti dronove GPS-om, kamerama sa visokom rezolucijom i veštačkom inteligencijom kako bi mogli samostalno da pronađu put između cvetova i da na njih pravilno slete.

Zapravo, ovo nije jedini pokrenut projekat na ovu temu. Tu je niz drugih koji se bave ovim istraživanjima.

Stručnjaci sa Harvardskog univerziteta izumeli su robo-pčelu lakšu od desetog dela grama sa pametnim senzorima koji reaguju na okolinu time što oponašaju funkciju oka pravih pčela. Takođe, još i laboratorija Čarls Stark Drejper, na Kembridžu, u Masačusetsu, kao i korporacija Walmart, rade na projektima sa istim ciljem.

Svi ovi modeli još uvek nisu do te mere napredni za masovnu upotrebu. Neophodno je još vremena i rada pre puštanja prvog roja robo-pčela u polja.

 

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Šta će se dogoditi ako jedete bananu svaki dan?

Objavljeno

on

Ovo omiljeno voće obiluje jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, zbog čega su savršen izvor energije. Važan su izvor kalijuma koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad nervnog sistema i dobro funkcionisanje srca.

Ali, ipak treba pripaziti s unosom ove voćke, jer prema rečima stručnjaka, preporuka je da se tokom dana pojede banana ili dve. Preterana konzumacija bilo koje namirnice, čak i ako se radi o zdravim bananama, može voditi do nakupljanja kilograma.

Evo šta jedna banana dnevno čini za vaš organizam:

Poboljšava rad probavnog sistema

Prema studiji iz 2017. godine, banana je bogata jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, koja pojačava proizvodnju kiselina potrebnih za zdravlje creva.

Možete izgubiti višak kilograma

Kako je puna vlakana i proteina, banana će vam pomoći da dugo ostanete siti, bez obzira na to što jedna banana sadrži samo 100 kalorija. Nalazi se na listi najzdravijih namirnica koje utiču na gubitak kilograma.

Budi energiju

Posebno ako je pojedete pre fizičke aktivnosti, ona može da pojača nivo energije i spreči osećaj umora tokom dana. Upravo to dokazuje da banane podižu nivo energije i olakšavaju naprezanje. To se može videti i tokom teniskih mečeva, na primer, kada teniseri između gemova i setova iz torbe vade upravo ovo voće i jedu ga.

Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju telo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i uopšteno budi osjećaj sreće. Ovo je jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje nervnog sistema i brani nas od depresije i stresa.

Kalijum je važan za zdravlje

Banane su poznate po tome što sadrže kalijum, ali da li ste znali da on može da utiče na zdravlje srca? Važno je znati da može i da će upravo konzumacija jedne banane na dan zaštititi zdravlje srca. Većina ljudi ne unosi dovoljno kalijuma u organizam, što može imati direktan uticaj na krvni pritisak i ostale delove kardiovaskularnog sistema. Istraživanja čak pokazuju da ishrana bogata kalijumom može smanjiti rizik od obolevanja od bolesti srca za čak 27 posto.

Poboljšaćete vid

Prema istraživanjima, banana sadrži vitamina A koji štiti oči i vid i poboljšava noćni vid. Nema potrebe da jedete šargarepu svaki dan kad možete i jednu bananu koja, ne samo da će poboljšati vid, već će čuvati celokupno zdravlje organizma.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dash restoran

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu