Connect with us

Politika

Ričard Grenel: „Vlada tzv. Kosova odbila da prihvati novac od SAD“

Foto: Unsplash

Bivši američki specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao da je Vlada tzv. Kosova odbila da prihvati novac od SAD.

U pitanju su bila sredstva za unapređivanje gasnog projekta.

Ukazujući da je upotreba uglja štetna, Grenel je kritikovao vladu Aljbina Kurtija, zbog odbijanja američkog novca za gasni projekat, za koji je rekao da bi bio jeftiniji.

„Na Kosovu postoji potreba da se ugalj izbaci iz upotrebe. Štetno je. Ono što smo videli od sadašnje vlade je odbijanje američkog novca za gas, a to bi bilo jeftinije i zdravije za narod na Kosovu. Voleo bih da američka ambasada bude jasnija po tom pitanju. Propustili su priliku da budu jasniji“, naglasio je Grenel.

On je još poručio da bi Bajdenova administracija trebalo da bude agresivnija na Balkanu.

„Ideja da SAD čekaju Brisel je frustrirajuća. Želimo da vidimo više akcije u smislu dijaloga. Bajdenova administracija mora da bude agresivnija. Trebalo bi da budu aktivniji na Balkanu imenovanjem specijalnog izaslanika. Nisam video da Džožef Bajden govori o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije“, zaključio je Grenel.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu