Connect with us

Politika region

Redovno zasedanje Skupštine treba da počne, a još nema Vlade: „Opozicija nudi da sastavi vladu, ako naprednjaci nemaju znanja“

Foto: Unsplash

Skupština Srbije trebalo bi da počinje drugo redovno zasedanje u ponedeljak 3. oktobra a vlada, ni šest meseci od izbora, još nije formirana.

To se, kako kažu naši sagovornici, dešava prvi put od 2000., ali budući da je početak redovnog zasedanja imeperativna obeveza, Skupština će se sastati ukoliko većina ne odluči drugačije, a indikativno je da sednica još nije zakazana.

Da poslanici moraju da se okupe potvrđuje i docent FPN Dušan Vučićević koji za Danas kaže da: „Narodna Skupština ima dva redovna zasedanja godišnje. Prvo počinje prvog radnog dana u martu, a drugi prvog radnog dana u oktobru. Ako je parlament konstituisan, a naš jeste, zakon nalaže da redovno zasedanje počne čak i ako nemamo izabranu Vladu“.

U ovakvim okolnostima postavlja se pitanje o čemu će parlament raspravljati ili je plan da se sastane i odmah „rastane“ do izbora vlade.

U skupštinskoj proceduri je sedam opozicionih predloga zakona koje su podneli poslanici Dveri i poslanici grupe Ujedinjeni-PSG-Preokret-Sloga.

A za samo mesec i po dana od konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, poslanički klub Dveri dostavio je parlamentu čak 32 predloga akata na razmatranje i usvajanje, među kojima je 21 deklaracija i rezolucija.

Lider Dveri Boško Obradović nije želeo da komentariše početak zasedanja Skupštien bez vlade, dok Đorđe Pavićević, poslanik opozicione grupe Zeleno-Levi klub-Ne davimo Beograd, za Danas kaže da se to od 2000 nije događalo.

Verovatno će Skupština imati neki poluprazan hod u kome se mogu razmatrati neki sporazumi, rezolucije ili inicijative, dok ne stigne Zakon o vladi. To je samo još jedan način omalovažavanja institucija, ovim se pokazuje da skupština, kao i vlada, nisu važni, da država može da funkcioniše samo sa predsednikom, i da se svi drugi bave sporednim poslovima, navodi Pavićević.

Podsetimo, formiranje vlade mandatarka Ana Brnabić je najavila za prvu polovinu oktobra, budući da rok ističe na kraju tog meseca.

Ukoliko vlada ne bude formirana u roku ide se na nove izbore.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu