Connect with us

Politika region

Redovno zasedanje Skupštine treba da počne, a još nema Vlade: „Opozicija nudi da sastavi vladu, ako naprednjaci nemaju znanja“

Foto: Unsplash

Skupština Srbije trebalo bi da počinje drugo redovno zasedanje u ponedeljak 3. oktobra a vlada, ni šest meseci od izbora, još nije formirana.

To se, kako kažu naši sagovornici, dešava prvi put od 2000., ali budući da je početak redovnog zasedanja imeperativna obeveza, Skupština će se sastati ukoliko većina ne odluči drugačije, a indikativno je da sednica još nije zakazana.

Da poslanici moraju da se okupe potvrđuje i docent FPN Dušan Vučićević koji za Danas kaže da: „Narodna Skupština ima dva redovna zasedanja godišnje. Prvo počinje prvog radnog dana u martu, a drugi prvog radnog dana u oktobru. Ako je parlament konstituisan, a naš jeste, zakon nalaže da redovno zasedanje počne čak i ako nemamo izabranu Vladu“.

U ovakvim okolnostima postavlja se pitanje o čemu će parlament raspravljati ili je plan da se sastane i odmah „rastane“ do izbora vlade.

U skupštinskoj proceduri je sedam opozicionih predloga zakona koje su podneli poslanici Dveri i poslanici grupe Ujedinjeni-PSG-Preokret-Sloga.

A za samo mesec i po dana od konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, poslanički klub Dveri dostavio je parlamentu čak 32 predloga akata na razmatranje i usvajanje, među kojima je 21 deklaracija i rezolucija.

Lider Dveri Boško Obradović nije želeo da komentariše početak zasedanja Skupštien bez vlade, dok Đorđe Pavićević, poslanik opozicione grupe Zeleno-Levi klub-Ne davimo Beograd, za Danas kaže da se to od 2000 nije događalo.

Verovatno će Skupština imati neki poluprazan hod u kome se mogu razmatrati neki sporazumi, rezolucije ili inicijative, dok ne stigne Zakon o vladi. To je samo još jedan način omalovažavanja institucija, ovim se pokazuje da skupština, kao i vlada, nisu važni, da država može da funkcioniše samo sa predsednikom, i da se svi drugi bave sporednim poslovima, navodi Pavićević.

Podsetimo, formiranje vlade mandatarka Ana Brnabić je najavila za prvu polovinu oktobra, budući da rok ističe na kraju tog meseca.

Ukoliko vlada ne bude formirana u roku ide se na nove izbore.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zavetnici i Dveri protiv predloga rezolucije Borka Stefanovića o sankcijama Rusiji

Photo: Unsplash

Srpska stranka Zavetnici pozvala je predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da na dnevni red sledeće sednice tog tela uvrsti Predlog rezolucije o neuvođenju sankcija Rusiji, koju su zajedno podnele poslaničke grupe Zavetnika, Dveri i NADA, dok Ivan Kostić iz Dveri pominje smenjivanje Stefanovića.

Stranka je zvaničnim dopisom reagovala na Stefanovićevu najavu da će do kraja novembra održati sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njegovoj rezoluciji kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Očekujemo od Borka Stefanovića da će postupati prema Poslovniku i neće biti pristrasan i subjektivan, jer ne postoji nijedan opravdan razlog za favorizaciju bilo koje podnete inicijative, navode Zavetnici.

U slučaju Srbije, uvođenje sankcija Rusiji bi podrazumevalo i narušavanje odnosa sa Rusijom kao strateškim partnerom i najvažnijim saveznikom u očuvanju državnih i nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske, istaknuto je u saopštenju.

Činjenica je da se više od 80 % građana Srbije protivi politici sankcija, što nalaže državnim zvaničnicima da uvaže takav stav.

Parlament je jedina institucija koja ima mogućnost i ustavna ovlašćenja da obaveže Vladu Srbije i sve ostale organe da ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj državi, ističu Zavetnici.

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Zavetnici i Dveri labavo sarađuju u parlamentu, a njihovim inicijativama povremeno se pridružuje i koalicija Novi DSS-POKS, a u slučaju proglasa o odbrani Kosova i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu