Connect with us

Politika

Rasprava o prijemu Kosova u SE možda tek 2025. godine

Photo: Unsplash

Biro Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) uputio je zahtev Kosova za članstvo Odboru za politička pitanja i demokratiju.

„Odbor bi trebalo da imenuje izvestioca o tom pitanju na narednom sastanku, a to će biti učinjeno ili na sednici 11-12. maja u Sevilji ili 19-23. juna u Strazburu. Od trenutka imenovanja, Izvestilac ima dve godine da podnese izveštaj Odboru na raspravu i usvajanje“, naveli su u toj instituciji na pitanje N1 Prvi korak na tom putu biće načinjen na sastanku planiranom za 25. maj u Rigi, u Letoniji.

„Biro bi (tada) trebalo da imenuje dva eminentna pravnika koji će pripremiti izveštaj o usklađenosti pravnog sistema podnosioca sa standardima Saveta Evrope, a u skladu sa ustaljenom praksom Parlamentarne Skupštine Saveta, koje će uzeti u obzir izvestilac Odbora za politička pitanja i demokratiju“, dodali su u službi za javnost Saveta Evrope.

Kako su naveli, konsultacije sa Parlamentarnom Skupštinom se odvijaju „pre odlučivanja o zahtevima za članstvo u Savetu Evrope u skladu sa odredbama Statuta“.

To znači da će, tek nakon okončanja procedure u PSSE, koja može da potraje i dve godine, ta tema biti vraćena Komitetu ministara na odlučivanje.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu