Connect with us

Politika

Ramuš Haradinaj objavio tri saveta pomoću kojih se može postići sporazum između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija

Foto: Unsplash

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj objavio je na svom Fejsbuk profilu tri saveta uz pomoć kojih se, prema njegovom mišljenju, može postići sporazum između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i aktuelnog premijera Kosova Aljbina Kurtija, odnosno Srbije i Kosova, piše portal KoSSev.

Haradinaj je, prema pisanju KoSSev, naveo da ovih dana treba održavati intenzivnu komunikaciju sa Kvintom i Srbima na Kosovu „na svim mogućim nivoima, sve do 1. septembra“.

„Posvećenost uzdržanim pozicijama posle sastanka (Vučića i Kurtija) 18. avgusta i ni na koji način ratnohuškačka retorika“, napisao je Haradinaj, koji je i lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova na Fejsbuku kao drugi savet.

Kao treće naveo je da lideri EU treba da predaju agendu dijaloga predsedniku SAD Džozefu Bajdenu kako bi on mogao da „pozove lidere dve zemlje radi konačnog sporazuma o uzajamnom priznanju što je pre moguće“.

Kosovske vlasti, napisao je Haradinaj, „treba da urade svoj domaći zadatak“, a KoSSev navodi da on tako aludira na donošenje zakona o platama i beneficijama za kosovsku policiju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu