Connect with us

Politika region

Radomir Lazović: „Za nas je neprihvatljivo da raspravljamo o tajnim dokumentima“

Photo: Unsplash

Do najavljene sednice Skupštine Srbije o KiM ostalo je još malo, a Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, zakazao je sednicu u poslednjem tenutku.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka – izveštaj Kancelarije za KiM od septembra do januara. Osim što je najavljen dolazak predsednika Aleksandra Vučića na sednicu, poslanici ne znaju nikakve druge detalje, ni da li će o francusko-nemačkom predlogu uopšte biti reči, ali ni da li će im biti dostavljen na uvid. Za sada im je samo prosleđen izveštaj Kancelarije za KiM o pregovaračkom procesu.

„Za Zeleno-Levi poslanički klub Ne davimo Beograd neprihvatljivo je da se pregovara o tajnim dokumentima i na ovo smo upozorili i predstavnike međunarodne zajednice. Nova sednica Narodne Skupštine o Kosovu poslužiće Vučiću da usvajanje tehničkog izveštaja kancelarije za KiM predstavi kao izjašnjavanje o blanko podršci njemu lično“, kaže za Danas Radomir Lazović, šef poslaničke grupe NDBG.

On kaže i da će usvajanje tejničkog izveštaja kancelarije za KiM, poslužiti Vučiću da u „naše ime“ potpiše tajni francusko-nemački predlog koji niko zapravo nije ni video.

„Osim njegovih interpretacija, glumatanja i podmetačina, mi ne znamo šta je na stolu“, kaže Lazović.

Dodaje da će sednica, takođe poslužiti za napade na opoziciju, za iste one optužbe kao i prošli put, da smo izdajnici i strani plaćenici samo zato što se ne slažemo sa njegovim otimanjem države.

„Za Kosovo neće biti dobrog rešenja dok je SNS na vlasti, jer Vučić ne pregovara o interesima građana, već samo oko svojih interesa da ostane na vlasti. To je ključni problem koji Srbija ima u ovom procesu, a tajni pregovori mu omogućavaju da manipuliše javnošću i da predstavlja stvari kako njemu odgovara“, navodi sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, opozicija u demokratskim društvima ima upravo kontrolnu ulogu kako bi javnost znala o čemu se tačno govori, a ne da nam to prepričava čovek koji svakodnevno iznosi neistine.

„Vlada Republike Srbije dostavila je danas materijal čija sadržina nema gotovo nikakve veze za takozvanim Francusko-nemačkim predlogom. Sadržaj primljenog materijala odnosi se na dopunjeni izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predstavlja siže onoga što je na temelju briselskih sporazuma urađeno u proteklom periodu. To je otprilike isto ono o čemu smo imali prilike da raspravljamo na prethodnoj posebnoj sednici o KiM“, kaže za Danas Nikola Dragićević, poslanik Zavetnika.

Ističe da situacija u kojoj se Srbija nalazi zahteva od ozbiljnu raspravu, a ne samo konstataciju onoga što je do sada učinjeno. Srpska stranka Zavetnici traži da najviše državno rukovodstvo upozna narodne poslanike, ali i celokupnu javnost sa konkretnim zahtevima koji proizilaze iz takozvanog Francusko-nemačkog plana, kao i sa prirodom pritisaka i ucena, koje zapad sprovodi nad Republikom Srbijom.

„Upravo iz tog razloga naša stranka je i insistirala na održavanju konsultacija sa Predsednikom Republike. Mi na predstojećoj sednici moramo da pošaljemo jasne poruke da kao država ne prihvatamo briselsko-vašingtonski ultimatim za KiM i u tom smislu rasprava u parlamentu mora da posluži za postizanje jedinstva u odbacivanju zahteva za priznanjem KiM i njegovim članstvom u međunarodnim organizacijama“, zaključuje Dragićević.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Seka Sablić govornica na protestu „Srbija protiv nasilja“ u petak

Photo: Unsplash

Glumica Jelisaveta Seka Sablić govoriće na šestom protestu „Srbija protiv nasilja“ u petak 9. juna, saznaje N1.

Organizatori su danas najavili da će na protestu u petak govoriti više javnih ličnosti, kao što je to bio slučaj na prethodnom skupu 3. juna.

Podsetimo, prošle subote su se okupljenim građanima obratili Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Ivan Ivanović, Nenad Hadži Maričić, Svetlana Bojković, sin Stanike Gligorijević, itd.

Organizatori su najavili i rutu šestog protesta – posle skupa ispred Skupštine Srbije okupljeni će otići do zgrade Vlade Srbije, oko koje je planirano da se napravi prsten.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu