Connect with us

Ekonomija

Radnici Fijata u Slovačkoj ne žele smene od 12 sati

Photo: Unsplash

Više od stotinu radnika kragujevačkog Fijata, angažovanih na dvogodišnjem radu u pogonima auto alijanse Stelantis u Trnavi u Slovačkoj, nezadovoljni su, jer im je menadžment saopštio da će od 1. januara raditi od ponedeljka do četvrtka u smenama po 12 časova, a da petkom pogoni staju.

Kako prenosi N1, radnicima ne odgovara da smene traju 12 sati između ostalog zbog toga što to nije precizirano u ugovoru.

Čekamo zvaničnu potvrdu toga što su nam supervizori preneli. Ako se dese dvanaestočasovne smene, to će izazvati karambol. Moje kolege su većinski protiv uvođenja promena. Tražimo da se država Srbija uključi u rešavanje ove priče, jer je trećinski vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu, istakao je za N1 radnik Stelantisa, koji je tražio anonimnost.

Na privremenom radu u Slovačkoj su angažovane dve grupe radnika iz Kragujevca. Prva radi u Trnavi na auto trakama dve godine u kontinuitetu, a druga takođe dve godine ukupno, ali rade tri meseca u Slovačkoj, a onda jedan mesec rade u Kragujevcu, pa ponovo u slovačkom gradu Trnava.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Banke prognoziraju inflaciju za godinu dana na 7 % a građani očekuju čak 15 %

Photo: Pexels

Nešto niža očekivanja, 6,4 odsto zabeležila je septembarska Blumbergova anketa, dok su prema kompozitnoj meri očekivanja velikih finansijskih institucija još niža i iznose 5,8 odsto.

Kao i obično, privreda je znatno opreznija od finansijskog sektora i njihova očekiavanja visine inflacije za godinu dana iznose 9 %, što je smanjenje od 0,2 % u odnosu na julsku anketu.

Uobičajeno, najpesimističniji, ali pokazalo se u prethodnom periodu i najrealniji u inflacionim očekivanjima, su građani. Očekivanja stanovništva su da će inflacija za godinu dana iznositi 15 %.

U srednjem roku, za dve godine unapred, finansijske institucije očekuju da će inflacija iznositi 4,5 odsto, a tri godine unapred 3,5 odsto.

Privrednici očekuju da će za dve godine inflacija biti šest, a za tri godine pet odsto.

Građani očekuju da će inflacija za dve i tri godine iznositi 10 odsto.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu