Connect with us

Politika

Radio slobodna Evropa: „Propao pokušaj Brisela za sastanak pregovarača Beograda i Prištine“

Foto: Unsplash

Glavni pregovarači Beograda i Prištine se nisu sastali u utorak u Briselu, bez obzira na nastojanje evropske strane da organizuje zajednički susret.

Kako je preneo Radio slobodna Evropa (RSE), od tog sastanka je zavisilo da li će evropski posrednici organizovati susret kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lideri su se prošle godine sastali svega u dva navrata, tokom leta.

Pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi su se u niz navrata u utorak sastali odvojeno sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Uprkos nastojanjima, Lajčak nije uspeo da okupi dve strane za zajedničkim stolom. Nekoliko puta se u utorak najavljivao zajednički susret, ali su se pregovarači vraćali u sedište EU isključivo zbog konsultacija sa evropskom stranom.

To nije prvi put da se Petković i Bisljimi nalaze u Briselu, zbog dijaloga, ali da ne održe sastanak. Poslednji put su se sastali 8. septembra prošle godine.

Petković je u utorak, posle završetka konsultacija sa Lajčakom, novinarima rekao da je srpska delegacija provela deset sati u zgradi EU.

On je potvrdio da je razgovarao samo sa Lajčakom, jer je, kako je naveo, Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom. Bisljimi se nije izjašnjavao o toj tvrdnji, dodaje RSE.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu