Connect with us

Politika region

Rade Basta: „Važno je da se Srbija uskladi sa Evropskom unijom“

Photo: Unsplash

Ministar privrede Rade Basta razgovarao je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žofreom o evropskom putu Srbije i reformama u oblasti privrede, istakavši da je za napredak važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Basta istakao je da Srbija ulaže velike napore kako bi ostvarila vidljive rezultate u transformaciji i razvoju privrede, poboljšanju poslovnog ambijenta i kvaliteta života građana.

„Ekonomija je stub svakog društva i naša istrajnost na evropskom putu ogleda se u reformama koje sprovodimo. Upravo zbog toga je važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kako bismo nastavili napredak“, istakao je Basta, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je istakao da je za unapređenje privrede u Srbiji važna diverzifikacija snabdevanja energijom.

„Ne možemo da dozvolimo monopol i da zavisimo od jednog snabdevača. Zapadni Balkan nesumnjivo može da bude motor razvoja cele EU,  ali je neophodna kompletna nova energetska infrastruktura sa novim tehnologijama“, naglasio je Basta.

Žofre je izrazio spremnost EU da nastavi saradnju sa Ministarstvom privrede na sprovođenju Programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“ za veću konkurentnost malih i srednjih preduzeća, kao i da se nastavi zajednički rad na zaključenju Sporazuma o učešću Srbije u Programu za jedinstveno tržište.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu