Connect with us

Književnost

Psihološki triler „Tri znaka: Isceliteljke“ u prodaji

Foto: Promo

U maestralno napisanom psihološkom trileru „Tri znaka: Isceliteljke“, autorka Emanuela Valentini nam otkriva da su dobro i zlo dva lica jedne jedine, uznemirujuće istine – jedan znak leči, jedan štiti od zla, jedan ubija.

Mala zajednica okuplja se da ožali devojčicu čije su kosti pronađene u šumi, više od dvadeset godina nakon što je nestala. Za Saru Romani, koja još otkad je bila dete nije kročila u ovo seoce u Apeninima, to je opasna prilika da se ponovo poveže sa tajnama i prijateljima iz detinjstva, koji su ostali deo stvarnosti pune sujeverja i predrasuda – stvarnosti koja je izronila zajedno sa pronalaskom posmrtnih ostataka.

A onda još jedna devojčica nestane. Njeno ime je Rebeka, i ona je poslednja naslednica drevne tradicije isceliteljki. Sara se priključuje istrazi, verujući svom instinktu, koji je predugo potiskivan. Prošlost se vratila i ona shvata da ovoga puta ne može pobeći. Šta se krije iza ovih misterioznih nestanaka?

Crvena nit povezuje Sarinu potrebu da svakoga spase i košmar koji je izronio iz zaborava. Dok meštani kreću u potragu, Sara silazi u podzemlje Apenina, u bolno putovanje kroz priče zakopane u vremenu: kroz ulice, šumske staze, kuće i lica koje je pokušala da izbriše iz sećanja.

Oni su svoje obrede pretočili u lažne molitve, refrene, stihove koji kazuju jedno, a znače nešto drugo.

Šuma krije mnogo tajni, više nego što je Sara očekivala. Rominjanje kiše je stalni zvuk koji ispunjava šumu. Natapa grane hrastova, svako deblo, svaki koren. Staza nestaje u bujici blata koja klizi dole, ka dolini, ka kući, ka kamenim uličicama i svodovima, sve do svetlucavog ognjišta.

U divljoj trci s vremenom, Sara će morati da se pomiri s onim delom sebe koji je ućutkala pre dvadeset dve godine. Po cenu da se izgubi u lavirintu sećanja i da više nikada ne pronađe izlaz. Rezultat je istraga koja savršeno kombinuje detektivsku priču sa trilerom, sa obrtima, neizvesnošću i uzbuđenjem.

Psihološki triler u kom nema mesta za pretpostavke „Tri znaka: Isceliteljke“ potražite na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića

Foto: Promo

Vulkan izdavaštvo poziva čitaoce da prisustvuju predstavljanju knjige „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića, u knjižari Vulkan u Sremskoj 2 u Beogradu, u četvrtak, 28. septembra, s početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti Vesna Trijić, književna kritičarka, i Milo Lompar, profesor Filološkog fakulteta. Predstavljanje knjige moderiraće Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu.

Već u prva dva romana Filip Grbić pokazao je dar da posredstvom intrigantne priče koja se čita u dahu uspešno sjedini široka klasična znanja, duboke uvide o savremenom svetu i opise urbanog života mladih ljudi, sputanih strastima i lažnim mnjenjima. U najnovijem, trećem romanu, autorova veština komponovanja skladne celine od raznorodnog, naizgled neuskladivog materijala, poprimila je, takoreći, muzički karakter.

Najpre, umesto jednog junaka koji pripoveda u prvom licu, u ovom romanu susrećemo se sa troje protagonista: njihove različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskrivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima; njihovim različitim temperamentima – duševnim tonalitetima – zajedničko je, kao osnovni ton, osećanje potištenosti; njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno se ukrštaju u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom koje su se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosad nezabeleženom učestalošću, valjalo je i tu histeričnu kakofoniju istorije ukomponovati u harmoniju umetničkog dela.

„Kanon potištenog uma“ virtuozan je roman, čija će melanholično-apokaliptična kanonada zadugo odjekivati oronulim zdanjem srpske književnosti.

Filip Grbić je za prvi objavljeni roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić). Ovaj roman preveden je na francuski i makedonski jezik.

Sva tri romana Filipa Grbića možete potražiti na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu