Connect with us

Književnost

„Psi i ostali“ Biljane Jovanović objavljeni na nemačkom

Foto: Pixabay

Kultni roman Biljane Jovanović „Psi i ostali“ objavljen je 1. juna na nemačkom jeziku u izdanju berlinskog eta-Verlaga u prevodu Marie Alperman i Tijane Matijević.

Ovo je prvi prevod jedne knjige Biljane Jovanović na nemački.

Pre ovog izdanja ona je bila dostupna na nemačkom jeziku kao jedna od autorki prepiske objavljene u Suhrkampu 1993. Briefe von Frauen über Krieg und Nationalismus.

Knjiga koju je napisala sa Radom Iveković, Marušom Krese i Radmilom Lazić, objavljena je 1994. u izdanju Radija B92 kao „Vjetar ide na jug i okreće se na sjever/Veter gre, proti poldnevu in se obrača proti polnoči“.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” u SKC-u Kragujevac

Foto: Promo (BIGZ)

U petak, 29. septembra u 19 sati održaće se promocija knjige „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” autora Uroša Milivojevića.

Na tribini u Kontakt galeriji SKC-a učestvuju autor knjige, istoričar Uroš Milivojević i muzejski savetnik Nenad Đorđević. Razgovor vodi Ana Štrbac, urednica obrazovnog programa SKC Kragujevac.

Ova knjiga koja žanrovski pripada popularnoj istoriografiji sadrži biografije osam žena, vladarki iz srpskih novovekovnih kuća Karađorđević i Obrenović iz prve polovine 19. veka. Biografije voždovice Jelene, kneginja Ljubice, Perside i Julije, kneginje i kraljice Natalije i kraljica Drage, Marije i Aleksandre prate odabrani, zanimljivi odlomci iz niza istorijskih izvora poput dnevnika, pisama, memoara i novinskih članaka, kao i kratki životopisi drugih značajnih ličnosti iz ovog razdoblja.

Koliko su ove žene – supruge moćnih srpskih vladara živele u njihovoj senci, da li su bile politički ambiciozne, da li su pratile i delile ponekad tešku sudbinu svojih odabranika, kakvo je bilo njihovo javno delovanje i koliko je njihov značaj i uticaj u savremenoj srpskoj istoriji neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovore, (pr)poručuju organizatori tribine iz Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu