Povežite se sa nama

Politika region

Prvo su bili protesti, onda haos oko ustoličenja, a sada će možda i izbori

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Nova kriza crnogorske vlasti nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, koje je dovelo do žestokih protesta i sukoba građana i policije. Sada su mogući i vanredni izbori, a podele u zemlji nikad nisu bile dublje, ocenjuje „Dojče Wele“. 

Crnogorska vlast proživljava već treću krizu za samo deset meseci Vlade premijera Zdravka Krivokapića i ponovo je na raskrsnici, koja vodi ka rekonstrukciji kabineta ili novim izborima. Najjače snage u vlasti, Demokratski front (DF) i Demokrate, zatražile su rekonstrukciju i ulazak njihovih kadrova u trenutno ekspertski kabinet, pa bi Vlada imala 18 umesto 12 ministarstava i tri umesto jednog potpredsednikaDritana Abazovića, lidera URE.

Abazovićeva partija optužila je veće partnere, da su im fotelje najvažnije i poručila da su mogući i novi izbori. Opozicija, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsednika države Mila Đukanovića, u međuvremenu je ocenila da je kriza u zemlji nikad dublja, pa traže prelaznu Vladu i vanredne izbore.

Prosrpski DF ostao je prošlog decembra van Vlade, iako je najjači deo vladajuće većine, a tvrdili su da je to bio zahtev zapadnih ambasada. Otada su se često sukobljavali s Krivokapićem i Demokratama koji su bili na istim talasnim dužinama sa URA. I Demokrate su ostale van Vlade, ali su je branile i bile protiv rekonstrukcije, koja bi uključivala i promenu premijera.

Međutim, poslednji događaji doveli su do približavanja Krivokapića, DF i Demokrata, dok je URA sada ostala s druge strane tog permanentnog sukoba u vlasti.

Da sve bude još zamršenije i premijer Krivokapić poručio je da jedino ekspertska Vlada može uspešno da vodi demokratsku tranziciju, što bi moglo da znači da ostaje pri stavu da u njegov kabinet ne treba da ulaze političari. No, u toj igri moći svakodnevno se dešavaju neverovatni preokreti i promene mišljenja, tako da je sve moguće.

Uvod u novu krizu vlasti bila su dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra

Uvod u novu krizu vlasti bila su dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra, kada je, uz sukobe policije s građanima i razbijanje njihovih barikada, u Cetinjskom manastiru, uz pomoć helihoptera, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u prisustvu patrijarha SPC Porfirija.

Protiv ustoličenja u tom manastiru, koji je simbol vekovne državnosti Crne Gore, protestovala je i opozicija, s Đukanovićem na čelu. Njega je vlast optužila za pokušaj državnog udara i terorizam.

Međutim, nakon završene akcije, došlo je do žestokog sukoba unutar vlasti. Premijer Krivokapić, DF i Demokrate optužile su vrh bezbednosnog sektora koji kontroliše URA, za opstrukciju ustoličenja i „državni udar iznutra“. Abazović je odgovorio da će, ako čelnici MUP i policije budu smenjeni zbog toga, srušiti Vladu.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu, sledeće nedelje potpisivanje dokumenata.

Članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca postigli su danas načelni dogovor o završnom dokumentu o poboljšanju izbornih uslova, a potpisivanje se očekuje sledeće nedelje, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

„Ovo danas je bio završni sastanak. Mi smo danas završili raspravu, ostaje da tim koji vodi Dejan Ðurđević iz Vlade Srbije pretoči u papir dodatne predloge koje smo čuli i koje je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Dačić novinarima. Dačić je ocenio da su svi učesnici dijaloga zadovoljni, možda, kako je rekao, ne u potpunosti.

„Veliko je zadovoljstvo što je vlast pokazala želju za kompromisom i implementiraćemo sve što smo dogovorili, da sutra svi možemo da kažemo da je dijalog dao rezultate i da niko ne sme da koristi ove teme za bacanje ljage na Srbiju“, rekao je Dačić.

On je dodao da su svi na sastanku rekli da će potpisati dokument, navodeći da će se to dogoditi sledeće nedelje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je došao u Skupštinu, gde je učestvovao na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca o izbornim uslovima.

Vučića je ispred Skupštine sačekao predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Među prvima u Skupštinu su stigli zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, a tu su i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i potpredsednik Skupštine i funkcioner SNS Vladimir Orlić.

Na današnjem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca očekuje se da vlast i opozicija dođu do završnog dokumenta o poboljšanju izbornih uslova.

„Na osnovu svih predloga koje smo imali do sada probaćemo da dođemo do završnog dokumenta, koji bi imao kao svoj krajnji cilj da većina učesnika bude zadovoljna i tokom i rezultatima dijaloga“, rekao je ranije za Tanjug Ivica Dačić.

Time bi posle dijaloga koji je vođen sa evroparlamentarcima, posle zaključaka i mera, koje je vlast počela da sprovodi, bio zaokružen proces međustranačkog dijaloga, dodao je Dačić.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu