Connect with us

Književnost

Promocija knjige “Paralaksa“ u DOB

Foto: Promo

Promocija knjige “Paralaksa – Vodič za razumevanje stvarnosti” Bojana Džodana bićće održana danas u 18 sati u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Učesnici: Bojan Stojanović – Osnivač i urednik izdavačke kuće Heliks, Igor Rill – Višegodišnji urednik National Geographic Srbija, zamenik glavnog urednika Politikinog Zabavnika – pisac predgovora knjige “Paralaksa” i Bojan Džodan – Autor knjige “Paralaksa”.

Hajde da pričamo o nauci, umetnosti, istoriji i svemu onome što čini da svet oko nas doživljavamo kao čistu magiju koja nas svakim danom iznova oduševljava! Pridružite nam se na promociji, da zajedno zaronimo u čudesni svet nauke i umetnosti.

Knjiga “Paralaksa” je upravo nastala kao zbirka kratkih priča koje na poetičan način pričaju o fenomenima kao što su: crne rupe, Šredingerova mačka, Fermaova teorema, atomi tišine, Dišanov pisoar, snežne pahulje, fraktali, Beli anđeo, Forerov efekat, gremlini, Bolcmanov mozak, Berijev paradoks, Tezejev brod…

Knjiga se sastoji od 124 kratke priče koje obrađuju interesantne ideje iz nauke i umetnosti. Priče su podeljene u tri kategorije:

Pogled u nepoznato – bavi se popularizacijom nauke i tvrdi da se iza svih komplikovanih naučnih proračuna uvek krije onaj radoznali pogled ka zvezdama koji nam je svima poznat.

Tada ugledah alef – tiče se više sveta unutar nas, najviše je posvećen umetnosti, filosofiji, religiji i tome kako u sebi sabiramo i reflektujemo svet u kome živimo.

Zvezdani časovi – bavi se istorijom i vodi se idejom Štefana Cvajga odnosno potragom za istorijskim trenucima koji su toliko snažni da nam mogu pomoći u formiranju jasnije slike o društvu i boljem razumevanju istorije ili momenta u kome se kao društvo trenutno nalazimo.

Neke od tema kojima se bavi “Paralaksa”:

  • Kako nam pogled na činjenice iz drugog ugla može doneti potpunije shvatanje sveta?
  • Kako da razlikujemo nauku i pseudonauku? Da li nas homeopatija može izlečiti?
  • Koje tehnike koriste vidovnjaci da bi nas ubedili da znaju o nama više nego što smo im sami rekli?
  • Da li voda zaista pamti? Kako je moguće da su otac i sin dobili Nobelove nagrade za potpuno drugačije viđenje stvarnosti? Kakav egzotičan poklon je dobio Ajnštajn od svog prijatelja Gedela za rođendan?
  • Šta bi na postojanje King Konga imala da kaže matematika?
  • Kako možemo doneti pogrešne zaključke ukoliko nismo svesni selekcionog efekta?
  • Da li je Ojler imao matematički dokaz za postojanje Boga?
  • Kako se fenomen religije može pretvoriti u opasan kult spreman da uništi svoje pristalice?
  • Kako je Kandinski pokušao oslikati dušu, Magrit nacrtati misao ili Ešer dočarati svest?

Knjiga se obraća širokoj publici pokušavajući na što jednostavniji način da pokrije vrlo kompleksne teme. Fenomeni su opisani u kratkoj formi tako da ukoliko neki od njih čitaocu nije interesantan već na sledećoj stranici ga čeka sledeći. Osim toga, u knjizi je sakupljen veliki broj činjenica koje mogu da posluže i kao odlični argumenti. Tako ova knjiga na polici nije samo društvo za razbibrigu već može biti i dobro oružje u debati.

Knjiga je obogaćena predgovorom Igora Rilla koji je 15 godina bio urednik National Geographic Srbija, i pogovorom u kome je ispričan intimnim deo priče koja stoji iza Paralakse.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Rečnici pop ikona i junaka pop kulture – Vladimira Djurića Djure

Foto: Promo

Ovih dana u izdanju „Službenog glasnika“ pojavile su se dve knjige Vladimira Djurića Djure „Rečnik pop ikona“ i „Rečnik junaka pop kulture“ u okviru „Zlatne edicije“.

Ranije je Djurić u istoj ediciji objavio knjige „Nikola Tesla, Treći Rajh i vanzemaljci“, „Atlas bizarne geografije“ i „Vodič kroz novi talas“.  Rečnik ikona pop kulture bavi se ličnostima koje su oblikovale  moderni umetnički ukus. Ikone pop kulture od početka XX veka do danas inspirišu generacije stvaralaca i daju im duhovnu snagu za bolje kreacije. U ovom rečniku sabrani su umetnici iz raličitih delova sveta, premda ih najviše ima iz anglosaksonskog područja. Američka pop kultura, zahvaljujući Holivudu i moćnim medijima sa druge strane, napravila je mit od mnogih zvezda i njihovih stvaralaca. Od Merlin Monro preko Džemsa Dina do Breda Pita, holivudski glumci su postajali mitske ličnosti, a njihovi likovi prave pravcate ikone. Popularna kultura stvorila je nekoliko značajnih imena i na našim prostorima, kakavi su Arsen Dedić, Goran Bregovbić i Zdravko Čolić. Uzbudljive biografije slavnih ličnosti mogu istovremeno i da pouče i da zabave. Autor se potrudio da pronađe i poneku skrivenu tajnu iz njihovih originalnih života.

U knjizi „Rečnik junaka popularne kulture“ bavi se likovima koji su oblikovali ukus brojnih generacija do početka XXI veka. Dominiraju junaci američke pop tradicije upravo zbog moćne produkcije industrije snova zvane Holivud. Mnogi junaci su bili popularni u svetu književnosti, stripa, potom filma i televizije, te konačno kao junaci kompjuterskih igara. Od Miki Mausa do Bastera Drugarčine, od Akire do Lare Kroft, redjaju se zanimljivi pop heroji.  Junaci popularnih filmova, knjiga, stripova, video igara na početku novog milenijuma oblikuju našu novonastalu stvarnost. Tehnosvet je mnoge od takvih junaka prepoznao kao svoje pionire, a mnogi od njih su samo prosto sjajni heroji pop kulture. U ovoj knjizi autor se potrudio da prema sopstvenom ukusu prilagodi karaktere izmišljenih junaka širokoj publici. Uzbudljive priče o junacima popularne kulture uvek idu i uz biografiju njihovih kreatora. Nekada prosto malo znamo o svojim omiljenim junacima. Prilika je uvek da nešto novo saznamo o likovima iz mašte, koji su nam često ulepšavali živote.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu