Povežite se sa nama

Politika region

Priština poručila Žozepu Borelju: Kosovska policija nastavlja sa akcijama

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upoznat je sa namerom Prištine da nastavi sa akcijama, koje su viđene 13. oktobra.

Zamenik premijera Besnik Bisljimi u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom najavio je da će nakon lokalnih izbora na Kosovu, kosovska vlada nastaviti sa akcijama, koje su viđene 13. oktobra, kada je specijalna kosovska policija ušla u Severnu Mitrovicu i Zvečan.

Do pomenutog razgovora je došlo na sam dan incidenta – 13. oktobra, a Bisljimi je tada naveo da će kosovska vlada nastaviti sa borbom protiv kriminala na celoj teritoriji Kosova.

Podsećanja radi, tog dana je teško ranjen Srećko Sofronijević, a kosovska policija je pored suzavca i šok bombi, koristila i bojevu municiju, kada je i ranjen srpski mladić iz Zvečana, koji je iz KBC Kosovska Mitrovica prebačen u Urgentni centar u Beogradu.

Zbog toga se tada oglasio i sam Borelj, koji je poručio da odmah moraju da se prekinu nasilni incidenti na severu Kosova i naveo da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog.

„Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da se prekinu. Jednostrane i nekoordinirane akcije, koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog, kojim posreduje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom“, napisao je Borel na Tviteru. Šef diplomatije EU se i juče oglasio, izjavivši da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija pozvao da se nakon podignutih tenzija vrate u situaciju u kojoj je moguć nastavak dijaloga u Briselu.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Agim Čeku: „Vojnik nas košta 17 evra dnevno“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Bivši ministar КBS-a Agim Čeku kaže da vojnik košta tzv. Kosovo 17 evra dnevno.

Zbog toga je trenutno nemoguće učiniti obaveznim služenje vojnog roka, prenosi Reporteri.

„To ne može da se sprovede u našoj zemlji u ovim okolnostima. U realnoj situaciji koju imamo, Srbima je veoma teško da se odazovu pozivu da odu na služenje vojske bez zakonske obaveze ili hapšenja i to izaziva nepotrebne tenzije“, rekao je Čeku za RTK.

Čeku kaže da je došlo vreme za „dobrovoljno služenje vojnog roka“.

„To nije realno, nije potrebno i nije blagovremeno. Isteklo je vreme obaveznog služenja vojnog roka. Vreme je za dobrovoljno služenje vojnog roka“, naveo je Čeku.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu