Connect with us

Kultura

Preminula pevačica Merima Njegomir

RTS Youtube printskrin

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir, preminula je u 69. godini života nakon kraće bolesti. Iza sebe je ostavila velike hitove poput: Ivanova korita, Što je lepo kad se neko voli, Pamtim još i mnoge druge, ali je i jedina pevačica narodne muzike koja je dobila Vukovu nagradu za doprinos srpskoj kulturi.

Legendarna pevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula je nakon kraće bolesti, javljaju domaći mediji. Ona je nedavno otkrila da je teško bolesna i da se bori sa teškim oblikom tumora.

Pevačica je rođena kao Merima Kurtiš u naselju Kalvariji u Zemunu, 9. novembra 1953. godine, ona je srpska pevačica narodne muzike, sa statusom istaknutog estradnog umetnika.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu