Connect with us

Ekonomija

Pregovarački tim: „Otpremnina za Fijatove radnike 790 evra po godini staža“

Foto: Unsplash

Za Fijatove radnike u Kragujevcu, koji se budu opredelili za odlazak iz fabrike obezbeđena je otpremnina od 790 evra po godini staža, a imaće i naknadu od oko 17.000 dinara neto mesečno sa plaćenim doprinosima.

Kako je Beta saznala, u pregovaračkom timu, koji je razgovarao sa predsednikom Srbije, za radnike koji odu sa otpremninom, a imaju od 5 do 15 godina staža obezbeđena je i naknada sa plaćenim doprinosima u trajanju od šest meseci, a oni koji imaju više od 15 godina radnog staža na „birou“ će primati naknadu u dužini od devet meseci.

Za 230 radnika Zastave, koji su nastavili rad u Fijatu dogovorena je otpremnina od 500 evra po godini staža iz Zastave, uz 790 evra po godini staža u Fijatu.

Kako je Beti rečeno, 90 % radnika je zadovoljno dogovorom u vezi sa visinom otpremnina i da je to opcija za koju će se opredeliti najveći broj radnika.

U pregovaračkom timu očekuju da će novac od otpremnina „leći“ najverovatnije u četvrtak.

Betin izvor je procenio da će oko 200 radnika prihvatiti mogućnost da nastavi rad u drugim fabrikama u Kragujevcu i okolini i dodao da će se najmanje radnika opredeliti za odlazak na rad u Slovačku.

U pregovaračkom timu očekuju da se danas preciziraju zaštićene grupe radnika, koji će biti izuzete iz socijalnog programa.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Privreda

Siniša Mali: „Izdato dva miliona elektronskih faktura od početka primene novog zakona“

Foto: Pexels

Od 1. maja ove godine, od kada je na snazi Zakon o elektronskom fakturisanju, izdato je 2 miliona elektronskih računa, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je na svom Instagram profilu napisao da se u sistemu elektronskog fakturisanja u Srbiji trenutno nalazi 10.647 korisnika javnih sredstava i 70.637 privrednih subjekata.

„Od 1. maja ove godine, subjekti javnog sektora su u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu, i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada je nastupila obaveza subjekata privatnog sektora, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora“, napisao je Mali.

On je podsetio da je od 1. jula nastupila i obaveza privatnika da primaju i čuvaju elektronsku fakturu izdatu od subjekata javnog sektora, dok će od 1. januara 2023. godine za privatnike biti obavezno i izdavanje i čuvanje e-faktura u transakcijama privatnog sektora.

„Sistem elektronskog fakturisanja doprinosi jednom od naših osnovnih ciljeva, a to je poboljšanje privrednog ambijenta u Republici Srbiji i olakšavanje poslovanja. Odlučno nastavljamo sa reformama, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i brojnim izazovima sa kojima se suočavamo“, zaključio je Mali.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu